Nordiska rådet på Gotlandsbesök
Nordiska rådets sekretariat har besökt Gotland i två dagar. Middag hos landshövdingen, studiebesök på Sidas Östersjöcentrum och Gotsam var några av programpunkterna.Östersjöfrågan är gränsöverskridande och är en av de punkter som finns på programmet för Nordiska Rådet.- Samarbetet i Nordiska rådet behövs som komplement till EU, säger Frida Nokken som är rådsdirektör.
- Det har varit en stor upplevelse att komma hit och vi har hunnit se både Visby och Fårö, kanske kommer vi att lägga fler träffar här i framtiden, säger Frida Nokken som är rådsdirektör och som kommer från Norge.
Trots EU-tider anser hon att samarbetet mellan de nordiska länderna är viktigt.
- Ja. Ju större EU blir desto viktigare är det, vi kan jobba specialinriktat på frågor som är viktiga för oss i Norden. En av dem är frågorna om Östersjön, här samarbetar vi med samtliga länder runt Östersjön. Och jag uppfattar det som att intresset för samarbetet här är lika stort för alla länder, vare sig de är med i EU eller inte. Vi har en besläktad historia och många gånger gemensamma intressen, säger Frida Nokken.
Frågan om Östersjön och övergödningen är aktuell och en särskild parlamentarisk grupp där samtliga östersjöländer är med arbetar genom Nordiska rådet med miljöproblemen. Miljöfrågor är gränsöverskridande och föroreningarna i Östersjön och riskerna med oljetransporter kommer att diskuteras när parlamentarikerna träffas för Östersjökonferens på Island i september. Därefter kommer ett åtgärdsforslag att arbetas fram.
Nordiskt samarbete behövs
Tjänstemän från de fem nordiska medlemsländerna och de tre självstyrena i Norden jobbar i sekretariatet som servar Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet. Fyra svenskar arbetar för Nordiska rådets sekretariat.
- Det har varit väldigt intressanta och fina dagar här. Skälet att vi hamnade här är att jag känner landshövdingen sedan tiden då hon var rådsmedlem. Jag ringde och frågade om hon ville ta emot 40 personer för att knyta kontakter runt Östersjön, säger svenska Eva Smekal som är sektionschef och arbetar på riksdagens internationella kansli.
Studiebesöken har varit lärorika och intressanta anser hon, och Gotsam är ett projekt som gjorde intryck.
- Det har varit intressant att se att myndigheter kan samarbeta utan att slås ihop. Erfarenheter härifrån skulle kunna användas i större sammanhang i Nordiska rådet, säger Eva Smekal.
Eva Smekal har arbetat i 30 år inom det Nordiska samarbetet och hon tycker att samarbetet fortfarande är viktigt trots att EU får en allt starkare roll.
- Ja samarbetet är viktigt. Här blir det möjligt att koncentrera sig och fokusera på de nordiska länderna. I flera frågor har vi ett klart gemensamt intresse och har kommit långt, exempelvis vad det gäller kemikaliefrågor, miljö, och jämställdhet. Vi blir starkare tillsammans, säger Eva Smekal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!