- En glad nyhet både för oss, våra anställda, kunder och leverantörer.
Det säger Anders Mattsson, vd för Nordkalk, i en skriftlig kommentar.
Håkan Pihl, Nordkalks projektledare för Bunge säger till helagotland.se att företagen kommer att kunna förena kalkbrytning med värnandet av miljö- och naturvärden:
- De villkor som nu har fastställts är hårda, speciellt vad gäller utsläppsbegränsningarna för det vatten som släpps ut, men vi kommer se till att följa kraven.
Börjar bygga direkt
Redan på måndag kommer företaget att påbörja arbetet med att anlägga den nya kalkstenstäkten.
Det första som sker är att skog ska avverkas. Det räknar Håkan Pihl med att påbörja inom två veckor. Faktum är att företaget förberett sig inför en snabbstart, kontrakt med underleverantörer och röjare är redan klara. Det enda som saknades var startskottet, i form av en för företaget positiv dom i mark- och överdomstolen.
Vad hade hänt om utfallet hade blivit ett annat idag?
- Ja det är onödigt att spekulera i idag, men det hade framför allt inneburit stora problem för våra kunder.
Ser du detta som slutpunkten på täktkonflikten?
- Ja när det gäller Bungetäkten är det ju det.
Idag demonstreras det nere i Almedalen mot domen och era täktplaner, hur ser du på det?
- Ja, det är ju almedalsveckan och det är klart att det hör till med demonstrationer där. Men för oss är det den rättsliga processen som är avgörande och den är slut nu. Vi har de tillstånd som behövs, säger Håkan Pihl och fortsätter:
- Fast förhoppningsvis finns det politiker som inser också att processindustrin är viktg för Sverige, inte bara naturvärden.
Jobb garanteras
Idag sysselsätter Nordkalk ca 100 personer på norra Gotland. Domstolsutslaget ger företaget tillstånd till kalkbrytning i ytterligare 25 år (fram till 2037). Det betyder att dagens nivå på verksamheten kommer att bibehållas. Inga nya jobb, men heller inte färre:
- Jag vågar inte säga att det kommer att fortsätta vara 100 arbetstillfällen, men nivån på brytningen kommer att fortsätta som idag, säger Håkan Pihl.
Hårda krav
Utslaget i mark- och överdomstolen innebär inte att mark- och överdomstolen går helt på Nordkalks linje. Företaget hade velat ha utsläppsgränser för vattnet som skulle ha varit hälften mot de utsläppsgränser som domstolen nu ställer som villkor.
- Det kommer att gå men vi blir tvungna att bygga ett extra tekniskt reningssteg, det vill säga reningsverk.
Förvberedelserna för anläggningsarbetet påbörjas alltså i nästa vecka. Själva brytningen i täkten beräknas komma igång under 2013.