Nordkalk får provbryta i Bunge

Miljödomstolen lämnade i går Nordkalk vid Storugns tillstånd till provbrytning i Bunge.
- Jätteskönt att de lyssnat på oss och förstår att jobben är lika viktiga som miljön, säger Tony Johansson, ordförande i Industrifacket på Nordkalk.

Gotland2006-02-02 06:00
I "motståndsrörelsen" Bevara Ojnareskogen låter det annorlunda.
- Vi kommer att överklaga, säger ordförande Olof Söderdahl, Uppsala.
Tillståndet gäller två provbrott på fastigheten Ducker 1:64 i Bunge. Här får Nordkalk ta ut maximalt 25 000 ton kalksten per provbrott. Tillståndet gäller även att leda bort det grundvatten som eventuellt kommer att läcka in i brotten under brytningen. Fyra kubikmeter vatten per dygn får ledas bort.

Mycket oro
Det har funnits mycket oro kring provbrytningarna i Bunge. Oro för de cirka 500 jobb på norra Gotland som försvinner om Nordkalk tvingas lägga ned, men också oro för hur vattnet påverkas och vad som händer med unika naturvärden och skyddsvärda växter och djur om kalkbrytningen blir av.
Flera av dem som yttrade sig inför miljödomstolens förhandling i målet ansåg att tillståndet för en provbrytning borde prövas tillsammans med ansökan om en huvudtäkt, som är målet om kalkstenen i provbrotten är av bra kvalitet. Det är onödigt att påverka miljön med de ingrepp som provbrotten innebär om det sedan inte ges tillstånd till den stora täkten, var argumentet.
Men miljödomstolen anser att det inte finns något hinder att pröva var ansökan för sig.

Miljökonsekvensbeskrivning
- Provtäktverksamheten kan visserligen sägas syfta till en större och mer ingripande verksamhet som en huvudtäkt innebär, men provbrytningen är därmed inte att betrakta som en första etapp av huvudtäkten, skriver miljödomstolen, som godkänner den miljökonsekvensbeskrivning som Nordkalk lämnat in tillsammans med ansökan.
Provbrytningen ska ha satts igång inom två år från det att domen vinner laga kraft. Och tillståndet är knutet till en rad villkor. Det gäller bland annat föroreningar på luft och i vatten, buller, damm, transporter och att skydda det bestånd av gaffelfibbla som växer ungefär femtio meter från det ena provbrottet.
Nordkalk ska också ställa en säkerhet på 200 000 kronor till länsstyrelsen innan provbrytningen startar, detta som en garanti för satsningar på återställande av natur och miljö efter provbrytningens slut.
Området där provbrytningen ska ske ligger inom riksintresseområdet Bästeträsk, som utgör en avsevärd del av norra Gotland. Provtäkterna utgör en tiondel av en promille av riksintresseområdet, har Nordkalk påpekat Och miljödomstolens bedömning är att den mycket begränsade exploatering som provbrytningen medför inte kan medföra påtaglig skada på naturmiljön.

Huvudtäkt
Området där provbrytningen ska ske är inte enbart riksintresse för naturvården, utan även för kalkstenen. Två oförenliga ändamål, konstaterar miljödomstolen. Enligt miljöbalken "vinner" då det riksintresse som främjar en långsiktig hushållning av marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt. Denna avvägning kan bli aktuell vid en prövning av en ansökan om tillstånd för en huvudtäkt så småningom.
Frågan om alternativa platser för provbrytning är tillräckligt utredd och bedömd efter tio års arbete, prospektering och provborrning, anser domstolen.
Den täkt som Storugns i dag bryter kalksten i räcker bara fram till 2009. Sedan måste en ny täkt till. Därför är det bråttom att komma igång med provbrytningen i Bunge för att se om kvaliteten håller för en huvudtäkt i området.

Inte sett slutresultatet
- Jag är naturligtvis glad över miljödomstolens utlåtande. Det är positivt att det blev till vår fördel. Men jag tar inte ut något i förskott. Vi har inte sett slutresultatet ännu, säger Nils Kattilavaara, platschef vid Nordkalk i Storugns, som utgår från att miljödomstolens dom kommer att överklagas och att det drar ut på tiden innan provbrytningen kan komma igång.
Betydligt mer glädjestrålande låter Industrifackets ordförande Tony Johansson, när han på hundpromenaden via GT får beskedet om miljödomstolens dom.
- Kanon! Jätteskönt, då har de lyssnat på oss och vi har i alla fall kommit ett steg på vägen.
Men det återstår flera hinder innan vi kan andas ut och släppa oron för våra jobb och utvecklingen på norra Gotland. Det område där Nordkalk vill bryta ingår också i länsstyrelsens förslag till skog som ska skyddas.
-Men kalkstenen i området är betydligt mer värd än skogen. Det förklarade jag för Ulrica Messing, säger Tony Johansson, som fick en stund med infrastrukturministern när hon i går besökte Gotland.
Olof Söderdahl, Uppsala, ordförande i Bevara Ojnareskogen, hade inte läst domen när GT nådde honom i går eftermiddag.
- Men vi kommer att överklaga. Inte för att dra ut på tiden, utan därför att det tillkommit nya saker, nya argument, säger han.
Vilka de är vill han dock inte berätta.

Verkställighetsförordnande
Nordkalk hade i ansökan begärt att få ett verkställighetsförordnande. Det innebär att få påbörja arbetet inför provbrytningen och inte behöva vänta på att ett eventuellt överklagande ska avgöras. Men eftersom täktverksamheten är starkt ifrågasatt så finns det inte tillräckliga skäl att medge detta, anser miljödomstolen. Två av de fyra personer som deltog i avgörandet i miljödomstolen tyckte dock annorlunda i just den frågan.
- Med hänsyn till att Nordkalks verksamhet har mycket stor samhällsekonomisk betydelse och provbrytningen endast innebär mindre miljöpåverkan och tiden är pressad anser vi att verkställighetsförordnande bör ges, skriver de i ett särskilt yttrande till domen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om