Det var för några veckor sedan som representanter för Region Gotland uppvaktade regeringen med en hemställan om pengar för att minska skadan av drastiskt höjda frakt- och biljettpriser på färjan. Regeringen har varken sagt ja eller nej till Gotlands vädjan om att staten ska satsa omkring 250 miljoner kronor.
Utifrån de beräkningar som regionstyrelseförvaltningen gjort skulle cirka 200 miljoner behövas för att sänka personbiljettpriserna till tidigare nivå medan omkring 44 miljoner skulle lätta på företagens fraktpriser.
När det gäller priset på biljetter finns det vissa svårigheter eftersom staten har ett avtal med Destination Gotland. Skulle rederiet få pengarna direkt för att sedan sänka biljettpriset, är risken stor att det skulle innebära ett avtalsbrott. Ett förslag som lyfts är att staten ger alla rederier som vill trafikera Gotland, samma stöd. Trafikverket är skeptisk och tror att det skulle innebära ett avtalsbrott. En annan variant är att införa en liknande ekonomisk lättnad som RUT- och ROT-bidragen.
Frakten är något lättare att lösa eftersom företagen som behöver fraktstöd är färre än alla passagerare. Tillväxtverkets system med att dela ut transportbidrag till de fyra nordligaste länen har lyfts fram som en möjlighet.
– Transporter från norra Sverige som är längre än 401 kilometer betraktas som en kostnadsnackdel och företag kan söka bidrag till detta, säger Eva Rosenthal som är enhetschef för kapitalförsörjning på Tillväxtverket.
Modellen bygger på att kostnadsneutralisera för företag som ligger långt utanför marknaden.
– Ju längre upp i norr, ju mer bidrag, säger hon.
Det är företagen som betalar för frakten och har en merkostnad, som får stödet. Det kan handla om mellan 5 och 45 procent av kostnaden. Bara företag i tillverkningsindustrin med vissa undantag, kan få stödet. Det måste finnas någon form av förädling.
– Tanken är att man ska kunna behålla produktionen i Norrland. Fraktkostnaden ska inte vara en nackdel.
Transportstödet har funnits i någon form sedan 1970-talet och gäller för frakt på väg eller sjö.
På frågan om Tillväxtverket skulle kunna göra något liknande för att stödja företag med frakt till och från Gotland, säger Eva Rosenthal:
– Vi utför uppdrag från regeringen men vi har inte fått något sådant.