Norrlandsflyg efterträder Försvarsmakten och tar över flyg- och sjöräddningsuppdrag på Gotland

Från och med 1 juni tar AB Norrlandsflygs helikopter över flyg- och sjöräddningsuppdrag på Gotland. Företaget har skrivit kontrakt med Sjöfartsverket och efterträder därmed Försvarsmakten som tidigare har tillhandahållit tjänsten.
Helikoptern är mindre än Försvarets, men beredskapstiden blir å andra sidan en halvtimme kortare.
Den nya operatören kommer också att anlitas för extra ambulanstransporter.

Gotland2002-01-26 04:00
Försvarsmakten har inte längre resurser att erbjuda de räddningstjänster som behövs.
Sjöfartsverket har därför skrivit avtal med den civila operatören Norrlandsflyg som övertar två av Försvarets fem baser; Visby och Sundsvall som har ansvar för Östersjön respektive Bottenhavsområdet.
Försvarmakten kommer att ha kvar tre baser i Berga, Säve och Ronneby.
<span class=MR>Samma uppdrag</span>
­ Det blir inga större skillnader, vi har samma uppdrag att utföra. Men den nya helikoptern är snabbare och beredskapstiden är kortare; 15 minuter jämfört med som nu, 45 minuter. Ambitionen är att avlösa Försvarsmakten från och med juni, säger Lars Widell på Sjöfartsverket.
Jan Bejrum, räddningschef, berättar att kommunen, via Sjöfartsverket, i fortsättningen kommer att använda sig av Norrlandsflygs tjänster när det gäller extra ambulanstransporter. Det brukar röra sig mellan 35 och 40 extra transporter per år. Då är även sjöräddningsuppdrag som kräver sjukvårdspersonal inräknade.
<span class=MR>På löpande räkning</span>
­ Vi är beredda att köpa tjänster på löpande räkning. På det här sättet får vi tillgång till tre helikoptrar, säger Jan Bejrum.
Nackdelen är, menar han, att den nya helikoptern, Sikorsky S 76, är mindre än Försvarets Vertol som i framtiden ska vara stationerad i Berga.
­ Det var den typen av tunga helikoptrar som användes i samband med Estoniakatastrofen. Jag kan tycka att man borde ha värnat mer om den kompetens och erfarenhet som Försvarsmakten har.
­ Det där är ju en politisk fråga, men man borde kanske från statens sida ha prioriterat det här på ett bättre sätt. Nu får vi visserligen beredskap med tung helikopter i Berga, men det är inte alls samma sak som att ha den här på Gotland, säger Jan Bejrum, som dock poängterar att han välkomnar Sjöfartsverkets nya samarbetspartner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om