Ny chans att se norrsken ikväll

Under natten till måndagen var det norrskensbonanza i stora delar av Sverige och även på Gotland lyckades entusiaster fånga fenomenet på bild. I kväll kommer en ny chans. Har du lyckats fånga norrskenet på bild och vill dela med dig? Skicka in din bild till redaktion@helagotland.se

Ellen Marie Martinsens bild på norrsken i Kovik på Gotlands västra kust.

Ellen Marie Martinsens bild på norrsken i Kovik på Gotlands västra kust.

Foto: Ellen Marie Martinsen

Gotland2023-02-27 16:33

– I natt var det ganska molnigt, men det är molnfritt nu och det ser ganska bra ut inför kvällen, säger Ellen Marie Martinsen som bor i Eksta men kommer från Nordnorge och är van vid de mäktiga norrsken man kan se där. 

Hon menar att det allra viktigaste om man vill se norrsken är att det är mörkt och att man tittar norrut mot horisonten. 

– Nu när det är så kraftigt norrsken kan det vara värt att kolla in det, men ofta är det bara genom kameran som man kan se norrskenet här på Gotland. 

För att fotografera norrsken ska kameran ställas in på lång slutartid, vilket ofta även går att göra på mobilens kamera.

– När jag var i Fröjel och fotade norrsken satte jag kameran på 30 sekunders slutartid, man får testa och se om det är något. Det varierar väldigt i styrka, plötsligt är norrskenet där och så "poff" är det borta, säger hon. 

Om norrskenet finns där brukar det gå ganska snabbt att fånga det på bild berättar hon. 

För att kunna se norrsken måste det vara riktigt mörkt ute, utan annat ljus som stör.

– En gång stod jag på stranden på Gotska Sandön och såg norrskenet, det var magiskt. Det var så att jag fick gåshud, säger hon. 

Ellen Marie Martinsens fem bästa tips för att se Norrsken:

  1. Det måste vara mörkt utan annat ljus som stör.
  2. Titta norrut, långt ned mot horisonten.
  3. Håll koll på prognoser som talar om när norrsken är på gång. 
  4. Använd lång slutartid om du ska fotografera. 
  5. Ha tålamod och varma kläder.
Så uppstår skenet

Polarsken uppstår när laddade partiklar från solen faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet vidgas ovalen och förskjuts mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!