Norsk miljardsatsning kan påskynda Gotlands elkabel

Norges regering vill storsatsa på koldioxidavskiljning. Vilket i förlängningen pressar Sverige gällande en ny elkabel till Gotland.

Karin Comstedt Webb är hållbarhetschef på Heidelberg.

Karin Comstedt Webb är hållbarhetschef på Heidelberg.

Foto: Pressbild/Montage

Gotland2020-09-28 19:25

Många svenska politiker pressar på för bättre elförbindelser mellan ön och fastlandet. Även den ansvariga myndigheten Svenska kraftnät anser numera att minst en ny kabel behövs på sikt.

Nu sätter dessutom Norge press, om än indirekt. Landets regering har beslutat att den vill satsa 3,3 miljarder norska kronor på en pilotanläggning för koldioxidavskiljning. Detta vid Heidelberg cements fabrik i Brevik.

– I norska regeringens budgetförslag finns den här samfinansieringen med. Industrin går också in med en stor summa, bekräftar Heidelbergs hållbarhetschef Karin Comstedt Webb.

Budgeten ska alltjämt godkännas av Norges riksdag. Om den går igenom hoppas Heidelberg inviga den världsunika anläggningen till år 2024.

Kunskap därifrån kan redan överföras till Heidelberg-koncernens svenska bolag – där Cementa i Slite är en del. Cementa har ett eget mål om klimatneutralitet till år 2030.

– För att lyckas med det kommer koldioxidavskiljning behövas i Slite också, menar Karin Comstedt Webb.

Det kräver i sin tur att den gotländska infrastrukturen håller måttet. Och då inte minst elsystemet.

– Vi måste ta beslut inom ett par år om en anläggning ska finnas på plats till 2030, men då måste också elförsörjningen tryggas.

Så den norska satsningen kan skynda på en ny elkabel till Gotland?

– Elkabeln är i alla fall en pusselbit som återstår, samtidigt som andra pusselbitar börjar falla på plats, svarar Karin Comstedt Webb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!