Det är rejäl pjäs som kommer att landa på bokdiskarna framåt hösten, så är tanken. Upp emot 300 fotografier tagna av lokaltidningarnas fotografer men även av en och annan frilans och privatperson.
Sammantaget berättar de om en ö och en stad och är inte minst som ett testamente över ett yrke som mer eller mindre försvunnit: Pressfotografens.
Det är i tidningarnas arkiv spännvidden över en regions utveckling finns, menar han.
– Boken reser en viktig fråga: Hur kan man använda dagstidningarnas arkiv? Och vad händer när pressfotograferna mer och mer försvinner? Det är värdefulla bildkällor som inte består av ettor och nollor som om oturen är framme kan vara borta för alltid, säger han.
Stig Hammarstedt arbetade som fotograf på Gotlands Tidningar mellan 1988 och 2000. Sedan dess har han livnärt sig som frilans med sin kamera.
2017 gav han ut sin första bok, ”Enköpings sextiotal”, om uppväxtstaden Enköping. Det kom sedan att bli ytterligare två, om femtio- och sjuttiotalen.
Det blev samtidigt hyllningar till lokaltidningens fotografer.
Vart och ett är böckerna dokument i svartvitt av en tid som inte längre finns, händelser och skeenden förpassade till glömskan.
Runt 1 500 igenkännbara personer för folk i trakten, vilket förstås gav ett mervärde för lokalbefolkningen. Men dokumentet är lika starkt utan att känna igen en enda människa.
– Det är minnen från ett decennium så olikt det vi har nu.
Sedan länge är arbetet med boken om Gotland mellan 1970 och 1979 igång. Stor igenkänning för de som känner geografin och personerna.
Tusentals bilder har han att bolla med, hämtade bland annat från Arkivcentrum. Även på biblioteket har han varit flitig gäst. Konsten är att smalna av materialet. Hur många timmar han lagt ner vet han inte, han har inte räknat, risken fanns att bli galen.
Inte en enda bild har han själv tagit, kortare texter skrivs av kända skribenter inom sitt ämnesområde. För egen del står han för urval och layout. Och framför allt står han för bevarandet av historien.
– Att återskapa fotografierna med hög teknisk kvalitet jämfört med de tryckta grå rastrerade bilderna är en välsignelse för ögat, säger han.
FNL-marscher, Rosendrottningar, idrottshändelser, nöjen, en del kändisar… men mest av allt vardagliga sammanhang som nu bara finns i minnet bland de som var med.