Stig samlar bilder för att gestalta sjuttiotalet

1970-talet, det grå och politiska, det glittrande och glammiga. I höst avser fotograf Stig Hammarstedt att ge ut boken ”Gotlands sjuttiotal”. ”Bilder från ett decennium så olikt det vi lever i nu”.

Utanför Spelhallen vid S:t Hansplan, före detta diskoteket Rock´n roll cirkus har fyllts med flipperspel och en yngre publik 1977.

Utanför Spelhallen vid S:t Hansplan, före detta diskoteket Rock´n roll cirkus har fyllts med flipperspel och en yngre publik 1977.

Foto: Hans Blomberg

Gotland2024-03-19 20:00
undefined
Utanför Spelhallen vid S:t Hansplan, före detta diskoteket Rock´n roll cirkus har fyllts med flipperspel och en yngre publik 1977.

Det är rejäl pjäs som kommer att landa på bokdiskarna framåt hösten, så är tanken. Upp emot 300 fotografier tagna av lokaltidningarnas fotografer men även av en och annan frilans och privatperson.

Sammantaget berättar de om en ö och en stad och är inte minst som ett testamente över ett yrke som mer eller mindre försvunnit: Pressfotografens.

Det är i tidningarnas arkiv spännvidden över en regions utveckling finns, menar han.

– Boken reser en viktig fråga: Hur kan man använda dagstidningarnas arkiv? Och vad händer när pressfotograferna mer och mer försvinner? Det är värdefulla bildkällor som inte består av ettor och nollor som om oturen är framme kan vara borta för alltid, säger han.

undefined
Stig Hammarstedt har sitt arbetsrum på Kulturrum i Visby innerstad. Här gör han urvalet av de bilder som så småningom hamnar i boken "Gotlands sjuttiotal".

Stig Hammarstedt arbetade som fotograf på Gotlands Tidningar mellan 1988 och 2000. Sedan dess har han livnärt sig som frilans med sin kamera.

2017 gav han ut sin första bok, ”Enköpings sextiotal”, om uppväxtstaden Enköping. Det kom sedan att bli ytterligare två, om femtio- och sjuttiotalen.

Det blev samtidigt hyllningar till lokaltidningens fotografer.

Vart och ett är böckerna dokument i svartvitt av en tid som inte längre finns, händelser och skeenden förpassade till glömskan. 

Runt 1 500 igenkännbara personer för folk i trakten, vilket förstås gav ett mervärde för lokalbefolkningen. Men dokumentet är lika starkt utan att känna igen en enda människa.

– Det är minnen från ett decennium så olikt det vi har nu.

undefined
Elever från Lye skola besöker polishuset vid Rådhusplan i Visby. Där fick de träffa polisman Sylve Gillerfors och polishunden Troy. 1970.
undefined
Kaffestugan på Södertorg är stamlokuset för detta mc-gäng. 1973.
undefined
Lotta och Patrik Jacobsson i Norrlanda väntar på skolskjutsen som ska ta dem till Dalhem skola. 1973.
undefined
I matbutiken vid Norderstrand var öl en stor del av utbudet. 1976.
undefined
Snart avgång från Visby med Gotlandsbolagets båt. 1977.
undefined
Zündapp K50 och Puch Dakota, en del av ögongodiset på Samuelssons sport på Österväg 17. 1975.
undefined
Travaren Dana Rosare från Skrubbs kunde till slut fångas utanför S:t Göransgården. Innan dess hade hon tagit en sväng i innerstaden. Det blev till slut Karl-Göran Persén som fångade in den frihetstörstande kusen. 1971.
undefined
Stig Hammarstedt har skildrat sin uppväxtstad Enköping i tre volymer, 50-, 60- och 70-talet. Tillsammans är det också ett testamente över en yrkesgrupp på väg bort: pressfotografin.
undefined
Sundströms Bil i korsningen Norra Hansegatan-Österväg visar upp den nya Polarvagnen. 1976.
undefined
Visby bryggeri sopar ihop resterna på Specksrum där Gotlands Tidningar hade redaktionen innan flytten till Broväg. 1970.
undefined
Britt Karlsson fotograferar maken Sture vid första vätskekontrollen i motionstävlingen Gotland Tvärs. 1978.
undefined
Till hösten ska kvarteret försvinna, restaurang Porten kommer då att bli restaurang Faventia, Gotlands första pizzeria. 1970.
undefined
Gotlandspolisen har fått förstärkning på Stora torget i Visby i samband med en utryckning. Här militärpoliserna Christer Jönsson, Karlsborg och Mikael Blad, Hjo. 1979.

Sedan länge är arbetet med boken om Gotland mellan 1970 och 1979 igång. Stor igenkänning för de som känner geografin och personerna.

Tusentals bilder har han att bolla med, hämtade bland annat från Arkivcentrum. Även på biblioteket har han varit flitig gäst. Konsten är att smalna av materialet. Hur många timmar han lagt ner vet han inte, han har inte räknat, risken fanns att bli galen.

Inte en enda bild har han själv tagit, kortare texter skrivs av kända skribenter inom sitt ämnesområde. För egen del står han för urval och layout. Och framför allt står han för bevarandet av historien.

– Att återskapa fotografierna med hög teknisk kvalitet jämfört med de tryckta grå rastrerade bilderna är en välsignelse för ögat, säger han.

FNL-marscher, Rosendrottningar, idrottshändelser, nöjen, en del kändisar… men mest av allt vardagliga sammanhang som nu bara finns i minnet bland de som var med. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!