Club Huset, ”Klubbhuset” eller ”Huset”. Mellangatan 46.
Kärt barn har många namn. Etablissemanget är sedan länge insomnat men diskoteket lär ha varit bland de hetare under sent 70- och 80-tal. ”Trångt och stimmigt”, ”varmt och fuktigt” och med en ”livsfarlig entré brant som ett stup”. Så beskrivs Club huset av vissa. Den som blev hungrig framåt småtimmarna kunde köpa en bit salami om 5-6 centimeter i baren. Cornelis Vreeswijk spelade här på nyårsafton 1974. Andra hyllade musiker har stått på ”Husets” scen är – Ola Magnell, Peter Lundblad, Tommy Körberg och Tomas Ledin för att nämna några.
1984 övertog den dåvarande ägaren Bosse Cederlund en lokal på St: Hansgatan och byggde ihop med Club huset. 1986 skapades det nya diskoteket Crazy corner där festen fortsatte i många år.
Bosse Cederlund drev Club huset och Crazy corner från år 1980 fram till 1990. Han minns en spännande tid.
– Det var inte helt enkelt till en början. Mycket gammalt levde kvar som hade varit i lokalerna tidigare. Vi försökte göra det bästa vi kunde med Huset, men det var svårt. När vi byggde om till restaurang och öppnade Crazy corner blev det något helt nytt. Visst tänjde vi på en del gränser och så, men det blev så otroligt hett, fram tills att de drog in tillståndet igen och vi stängde ned, säger Boose Cederlund.
Acacia var en restaurang och nattklubb som låg i nuvarande Brödernas lokaler. Strandgatan 13.
Här sägs det att många svängt sina lurviga på 80-talet. Under 2000-talet var lokalen en populär sportbar.
Pizzeria Jacob Dubbe. Strandgatan 16 i Liljehornska huset.
Öppnade 1973 då Roger Svensson startade verksamheten efter att Restaurang Liljehornet stängt för gott efter en omfattande brand. På bottenvåningen på Jacob Dubbe åt och drack gästerna, och enligt legenden ska det ha funnits ett saltvattenakvarium med levande sjöhästar. Många åt kanske sin första pizza som ska ha funnits på menyn sedan starten. Handelsmannen Jacob Dubbe ska ha haft nyckeln till Liljehornska huset som då var ett packhus när det begav sig. Carl-Harry ”Halla” Lidell, Gotlands äldste pizzabagare, lärde sig den ädla konsten att baka pizzor här.
I samma lokaler huserade senare restaurangen Packhuskällaren, som blev Joda och flyttade till Hamnplan. I dag återfinns sushirestaurangen Lulus på adressen.
Rock'n roll cirkus eller ”Rock'n”. Låg i samma hus där Akantus i dag ligger på St:Hansplan.
Det sägs att en gammal dörr från Rock'n än idag används till ett förråd eller soprum i huset. 1971 såg Rock'n dagens ljus för första gången. Innan dess hade etablissemanget varit både Barefoot och Jamm. På det pulserande dansgolvet fanns inbäddade ljusslingor och baren ska ha varit helt klädd i bamburör, med ett leopardmönster centrerat i mitten.
– Alla klubbar låg ju nere i källare på den tiden. Det skapade en bra intim stämning. På 70-talet var jag både dj och bokade artister till Rock'n. Jag minns när Ola Magnell hade släppt ”Nya perspektiv” och skulle spela hos oss. Det var kö från Rock'n hela vägen ned till Donners plats, säger André Lavhovary och minns tillbaka på den legendariska klubben.
1974 fick många för första gången höra Knivhuggarrock när en ung Tomas Ledin lirade på Rock'n. Samma Ledin ska ha spelat en hel sommar på Rock'n roll cirkus i utbyte mot en sängplats. Liveframträdanden blandades med disco signerat dj André. Under liveframträdandena ska publiken ha suttit direkt på golvet. Bland några av gästerna kan nämnas Olof Palme och hela gänget i ABBA.
– Diskoteken kom några år senare till Visby jämfört med i Stockholm, där jag jobbat innan. Det blev ju otroligt populärt bland unga och jag tror att det har gjort avtryck hos många, säger Dj André.
Och den bästa dansdängan på Rock'n?
– Oj, under alla år var det många. Men Rock your baby med George McCre. Den sticker ut när jag tänker efter.
Rocken levde fram till 1983 då ägarna genomförde ett namnbyte till Restaurang hörnan.
Faventia, eller ”Favven” startades av Italienaren Emmidio Ponti på Hästgatan 20 år 1971.
Här lärde Ponti gotlänningarna om italiensk mat och kultur. Andra vittnar om besök ”en trappa upp” på Pontis bar framåt småtimmarna. Några läckerheter som triggade igång smaklökarna hos gästerna var picatan, scampin, pommes chateau, scalopinan eller kalvbräsen.
Efter att Faventia stängde igen för gott på 90-talet har här funnits andra restauranger. Unos och Porten för att nämna några. Idag är lokalen ombyggd till lägenhetshotell.
Solhem och Nattugglan eller Näcken. Solhemsgatan 3.
På Solhem kunde man dansa styrdans. En trappa ned, på Nattugglan kunde man under 70-talet var och varannan kväll se bandet Dämbas på scen, uppkallad efter ett träsk på Fårö, enligt legenden. På Solhem kunde man dansa styrdans och i källaren fanns Näckens/Nattugglans inbjudande kulturmiljö med livescen.
Mill club som låg i kvarnen Högan var ytterligare ett danstillhåll i Visby.
Tre våningar med pub, restaurang, dans och gitarrplinkande inrymdes i kvarnen som brann ned vintern 1976. På 60-talet sägs det att Mill club stängde när sista gästen gick hem. Innan kvarnen blev restaurang och pub låg ett café där ägarna bodde i lägenheten högst upp.
Schenholms, den tidigare krut- och fröhandeln öppnade i lokalerna 1902. Adelsgatan 33.
Från 1986 var Schenholms kafé och krog. Under 80-, 90- och 00-tal har här musiker, såväl gotländska som rikskända, spelat och umgåtts i en miljö tung av cigarettrök. Visst har Schenholms haft många olika namn under åren. Apple jack och Hammer bar för att nämna några. Men Schenholms är alltid Schenholms, sägs det.
Änkan stares paradis eller bara ”Änkan” låg i nuvarande Gutekällarens lokaler. Lilla Torggränd 3.
Restaurangen var indelad i första klass, ”Galleriet”, som låg på takterrassen och andra klass som utgjordes av ”Änkan” med entré från Stora torget. ”Änkan” beskrivs som ett andra vardagsrum för de gotländska band som under sent 70- och 80-tal hade sina första spelningar här. ”Di sma undar jårdi” var mer eller mindre husband och Smaklösa hade en legendariskt blöt releasefest i lokalen.
Söndagsklubben på Snäck. Snäckbacken 13.
Stället där Gaston slog igenom med dunder och brak. Konceptet drogs igång redan 1989, men i takt med att Gaston växte in i rollen som estradörer blev succén ett faktum. Tre dansgolv, afterbeach, restaurang och nattklubb. Till söndagsklubben vallfärdade partysugna gäster i början av 90-talet. Var det under 2 000 personer på plats ansågs det som en mindre lyckad dag. Förutom Gaston spelade här också några av Sveriges mest kända artister.
– Efter några år visade det ju sig att Gaston var så otroligt bra så jag behövde inte byta artister på söndagarna. De drog alltid fullt hus. Köerna för att komma in på Snäck på den tiden... Det var otroligt, säger André Lahovary.
Effes, nuvarande Wisby Hof. Adelsgatan 2.
Krogen med ett eget torn i Ringmuren var en institution för gotländska musiker under 90-talet och tidigt 00-tal. Få krogar har kanske betytt lika mycket för gotländsk musik som just Effes. 2010 stängde krogen för gott efter 18 år.
Listan på betydelsefulla krogar kan göras hur lång som helst. Här kommer några hedervärda omnämnanden, utan inbördes någon ordning: Munkkällaren, Bingers kvarn, Henrys, Arkaden, Magasin 3 (Magget), Graceland, Skeppet, Rosengården, Columbus, Borgen och såklart alla bygdegårdar i var och varannan socken på Gotland.