Avkragningen kan kosta stiftet 4 miljoner kronor

Avkragningen av biskopen kan kosta stiftet cirka 4 miljoner kronor, över 10 procent av hela budgeten. ”En onaturligt och oansvarigt stor summa pengar som kunde ha minskats", säger två kritiska centerpartister.

Visby domkyrka.

Visby domkyrka.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2022-06-01 06:05

Som GA tidigare avslöjat har biskop emeritus Sven-Bernhard Fast, vikarierande biskop i Visby stift, ifrågasatt att två personer med insyn i förhandlingen mellan biskopen och stiftet om avgångsvederlag, förmedlat information om maxnivån på den ekonomiska ersättningen till motparten. Det ska ha åsamkat stiftet extrakostnader i miljonklassen.

Nu väljer två centerpartistiska ledamöter i stiftsstyrelsen, Barbro Hejdenberg Ronsten och Ann-Charlotte Hansson, att lämna in en egen skrivelse med liknande innebörd där de hänvisar till Fasts yttrande. De anklagar två personer för att ha gått bakom ryggen och avslöjat de ekonomiska ramarna för hur mycket man var beredd att ersätta avkragade biskopen med.

Centerpartisterna kallar det en oansvarigt stor summa pengar som kunde minskats om inte dessa personer agerat som de gjorde. 

”Ekonomen (i Visby stift) beräknar totalsumman till över 4 miljoner kronor, förutom personliga tidsinsatser från de två utsedda (förhandlarna) i stiftsstyrelsen”, skriver de.

Stiftet har en omsättning på 32 miljoner kronor.

– Vi är beredda att gå vidare med ärendet, säger de båda.

undefined
Barbro Hejdenberg Ronsten är kritisk mot hur allt har blivit.

I samband med stiftsstyrelsens möte i april klubbades Thomas Peterssons avgångsvederlag. Peder Fohlin, förste vice ordförande i stiftsstyrelsen (Kyrklig samverkan i Visby stift) och Curt Broberg, andre vice ordförande, (Centerpartiet) hade fått uppdraget att på delegation sköta förhandlingen om hur mycket Thomas Petersson skulle få i ersättning.

Ytterligare två personer med koppling till stiftet fick ta del av diskussionerna, bland annat om hur högt man var beredd att gå. Enligt Sven-Bernhard Fast har de två sedan berättat för Thomas Petersson vilken maxnivå det handlade om, vilket gjorde att motparten enkelt kunde ställa dessa krav.

– De personerna har påtagit sig rollen som förhandlare utan något mandat från stiftsstyrelsen. De har alltså agerat, inte som företrädare för någonting annat än sig själva som privatpersoner, skriver Sven-Bernhard Fast.

undefined
Sven-Bernhard Fast, biskop emeritus, anser att två personer åsamkat stiftet extra kostnader i miljonklassen.

Avtalet är påskrivet och klart så det kan inte ändras. Enligt stiftskansliets ledning lämnas bollen över till revisorerna som kan granska vad som hänt och göra egna bedömningar.

Sven-Bernhard Fast konstaterar att de två personerna agerat utan någon som helst befogenhet. Han säger att man juridiskt skulle kunna undersöka om ett sådant här agerande innebär ”trolöshet mot huvudman”, som är en brottsrubricering.

Thomas Petersson avkragades efter att han själv berättat att han haft en utomäktenskaplig förbindelse med en anställd på stiftskansliet. Ärkebiskopen fick informationen i september 2021 och efter ett halvår beslutade kyrkans ansvarsnämnd att Thomas Petersson inte länge fick ha kvar uppdraget som biskop. Arbetsrättsligt krävdes en förhandling om avgångsvederlag eftersom han bara fråntagits rätten att vara biskop.

Avtalet som slutits innebär att Thomas Petersson har kvar sin anställning och står till arbetsgivarens förfogande fram till 30 september i år. Så länge får han också bo kvar i biskopsgården. Efter det får han ett avgångsvederlag på cirka 98 000 kronor i månaden under ytterligare ett år.

Enligt stiftskansliet rör det sig om cirka 2,7 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter. Sedan tillkommer kostnader för flytt, värvning av ny biskop, ledamöters arbete och en del annat.

Trolöshet mot huvudman

Du kan dömas för trolöshet mot huvudman om du har en förtroendeställning och har i uppdrag att sköta någons ekonomi eller andra rättsliga frågor, men missköter det uppdraget. Ett sådant kan vara att du medvetet säljer en vara till ett kraftigt underpris.  

Brottet behöver inte innebära att du själv gör en ekonomisk vinst. Straffet är böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!