Nu anmäls kommunens utflyttning
En gotlänning boende i Stockholm har skrivit till Unesco och anmält länsstyrelsens, kommunens och landsarkivets utflyttning från världsarvet Visby. Han anser att en utflyttning är ett brott som strider mot Unesco-konventionen.
Foto:
Världsarv i fara
Mattias Andersson hänvisar till paragraf 4:3 Världsarv i fara. Där står "Vården av världsarvsområdena är en ständigt pågående process. Ett objekt på världsarvslistan skall vårdas och förvaltas och brukas på ett sådant sätt att de kvaliteter som en gång gjorde objektet till ett värdigt världsarv finns kvar". Enligt Mattias Andersson är det alltså mot denna paragraf en utflyttning strider. Han anser att blandningen av samhällsservice, arbetsplatser och boende skall vara oförändrad så som det var när Visby en gång hamnade på världsarvslistan.
- Det blir ingen levande stad kvar. Om viktig service och stora arbetsplatser försvinner blir innerstan bara som ett museum med lägenheter och hotell, säger Mattias Andersson.
Han har varit i kontakt med länsstyrelsens jurist Morten Spencer, som i sak ger Mattias rätt.
- Folkrättsligt är detta ett avsteg och inte helt glasklart. Vi befinner oss i en folkrättslig gråzon. Jag är inte rätt man att avgöra om det är rätt att både länsstyrelse och kommun på samma gång lämnar världsarvet, säger Morten Spencer som menar att Unesco och internationell rätt får titta på fallet.
Beslutet att flytta grundas främst på det ekonomiska läget med mycket höga hyror som gör det ohållbart att vara kvar i innerstan. Detta tycker anmälaren är fel, eftersom han anser att fallet kan bli ett farligt prejudikat om myndigheter genom att hänvisa till ekonomiska motiv kan få fritt spelrum att förändra vad som helst som inte anses ekonomiskt lönsamt.
- Om en privatperson skulle göra något åker han dit så det smäller om det. Men om myndigheterna bryter mot lagen är det ändå ok, säger Mattias Andersson och påpekar att Unesco-konventionerna står inskrivna i svensk lag i och med att Sverige godkänt och anslutit sig till dem.
Tvångsförvaltning
Allmänheten, icke-statliga organisationer eller andra grupper kan anmäla eventuella hot mot ett världsarvsobjekt till Världsarvskommitén.
Om anmälan är berättigad och problemen är allvarliga kan Visby efter undersökning av Unesco eller dess rådgivande organ placeras på en särskild lista över världsarv i fara. (World Heritage in danger list).
Mattias Andersson menar att om kommun och länsstyrelse, som ska verka som tillsynsmyndigheter, själva bryter mot reglerna förlorar världsarvet Visby i och med utflyttningen all trovärdighet. I sin skrivelse menar Mattias Andersson att risken finns att Visby kan komma att tvångsförvaltas av Unesco, enligt vad som finns angivet i konventionen från 1972.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!