Nu är Anna historisk

Anna Törnfelt, Ollajvs i Alskog, blev historisk i lördags då hon valdes till Gotlands fåravelsförenings ordförande.
Det var första gången i föreningens 77-åriga historia som en kvinna valdes att leda föreningen.

Gotland2005-02-28 06:00
Anna Törnfelt var tidigare vd för Gotlands Husdjur men slutade i och med att föreningen gick ihop med Kalmar Tjust Husdjur i fjol höstas.
Hemma vid Ollajvs har Anna Törnfelt och sambon Jörgen Olsson 140 fårtackor.

Vill utveckla näringen
-Jag vill fortsätta att utveckla gotländsk fårnäring, säger Anna Törnfelt. Det finns mycket att göra. På Gotland har vi speciellt många pälsfår och från dem kommer många fina skinn. Får är djur som har naturvärde och EU stöttar näringen bra. Det blir intressant att jobba ideellt nu när jag är barnledig.
Hon framhåller också de studieresor som gjorts både på Gotland och fastlandet för att se på nybyggnader på fårgårdar. Det gäller att ha bra luft och inte så varmt för fåren.

171 medlemmar
Anna Törnfelt efterträder Bertil Gabrielsson, Lansa på Fårö. Han var ordförande i två år, men fick i fjol förtroendet att bli ordförande i Svenska fåravelsförbundet och valde då att avsäga sig ledarskapet för distriktet här, men är fortfarande med i styrelsen.
Gotlands fåravelsförening höll årsmötet i Endre bygdegård i lördags, där 35 medlemmar deltog.
Föreningen har 171 medlemmar, en ökning med åtta i fjol.

Skinn en bristvara
Drygt 23 000 lamm slaktades vid Swedish Meats slakteri här i fjol. Det finns också god avsättning för pälsskinnen. De gotländska gråskinnen behövs eftersom skinn är en bristvara idag.
Fjolårets baggauktion, som hölls i avslutning till den årliga lammfestivalen, hade samlat 567 bagglamm samt 7 tacklammgrupper till försäljning
Riksbedömningen hölls hos P-A Östman, Glästäde i Lärbro, och Sylve Pettersson, Sindarve i Hemse, sammanlagt bedömdes 182 bagglamm.
Lammnäringen genomgår sedan flera år en positiv trend.
-Vi behöver producera mer slaktlamm, säger ledamoten i fåravelsföreningens styrelse Tomas Amér. Det är brist på slaktlamm i Sverige och det är relativt bra betalt. Vi behöver bli fler som ägnar oss åt lammnäringen och vi skall vara glada att det finns en bra marknad.

Utmärkelser
Utmärkelsen Årets nystartade fårägare gick till Stig Hjellström och Anne Dungner Hjellström, Lilla Kyrkebys i Hejnum.
Årets lammbönder blev Rose-Marie och Ove Andersson, Bringsarve i Ardre.
Hederspriser delades ut till fårägare som hade högst andel märkeskvalitetslamm av levererade slaktlamm, priserna gick till Göran Bylund, Bendes i Anga, för klassen 1 till 60 levererade slaktlamm, Ingegerd Sahlsten,Klinte i Follingbo, för 60 till 120 levererade slaktlamm, och Barbro och Hans Pettersson, Fättings i Tofta, för klassen mer än 120 levererade slaktlamm.

Valen
Efter förhandlingar och avtackningar samlades medlemmarna till middag. Ingegerd Sahlsten hade lagat till lammgryta.
Årsmötet leddes av Peter Olsson. Till styrelseledamöter på två år omvaldes Tomas Amér och nyvaldes Anna Törnfelt, efter Leif Myhr som avsagt sig. Därefter valdes Anna till ny ordförande för ett år. Övriga i styrelsen är Bertil Gabrielsson, Per-Johan Eriksson, och Anita Forsberg. Styrelsesuppleanter för två år: Emma Rosenmuller och nyval av Ove Andersson. Revisorer blev Lars Assarsson och Ingegerd Sahlsten.
Kontaktperson i skinnfrågor blev Per-Johan Eriksson, ull- och skinnkommitté: Lotta Carsbo-Niklasson, Jenny Andersson, Anna-Britta Allmungs, och Monika Nilsson, fåravelskommitté: Lotta Carsbo-Niklasson, Anita Forsberg, och Inga-Greta Nilsson, fårkontrollkontaktperson blev Lotta Carsbo-Niklasson, slakt- och marknadsgrupp: Björn Eriksson, Sven Lovén, Olle Johansson, Ingegerd Sahlsten, och Roger Lundberg, baggauktionskommitté: Marianne Nobell, Lotta Carsbo-Niklasson, Maria Ericson, Maud Fyrenius, Anita Forsberg och Sylve Pettersson, lammfestivalkommitté: Bertil Gabrielsson, och Tomas Amér.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om