Nu är Brinken EU-anpassad

På onsdag öppnar restaurang Brinken vid Södertorg igen.

Gotland2007-02-06 06:00
I går gav miljö- och hälsoskyddskontorets inspektör klartecken för restaurangen som stängdes efter inspektion för sju veckor sedan.
- Nu är lokalerna renoverade och anpassade efter de nya EU-reglerna. Vi hoppas att våra gäster ska hitta tillbaka till oss, säger ägaren Christer Sandström som har drivit Brinken i 32 år.
Han konstaterar att det har varit en jobbig tid som har gått sedan miljö- och hälsoskyddskontorets beslut om stängning. Oron finns för att tappa kunder men positivt har varit förståelse och vänligt bemötande från både stamgäster och andra kunder.
- När öppnar ni. Jag börjar bli hungrig. Det är en kommentar som vi glädjer oss åt att ha fått höra under veckorna som har gått medan vi har haft hantverkare här, säger Christer, Birgitta och Jacob Sandström.
Alla restauranger på ön ska godkännas efter de nya EU-reglerna och det betyder ett omfattande arbete för miljö- och hälsoskyddskontorets inspektörer. Att Brinken blev ett av de första fallen beror på att restaurangen kontrollerades när verksamheten skulle förberedas för ombildning med en ny juridisk person.

700 lokaler
- Bara på Gotland betyder de nya EU-reglerna att cirka 700 lokaler måste kontrolleras. Det blir många kontroller att göra och dyrt med nya avgifter. För oss betyder de nya reglerna att vi måste föra en omfattande och detaljrik skriftlig dokumentation av verksamheten.
Sju veckors stängning är en lång period utan kunder. Jacob Sandström konstaterar att under årens lopp har Brinken bara brukat hållas stängd över jul, nyår och långfredag. Det har betytt i snitt sex dagar stängt per år
- Tack vare snabba och duktiga hantverkare, har renoveringen av lokalerna gått väldigt smidigt, säger Birgitta Sandström som visar runt i restaurangens inre regioner. Bland annat har tre nya handfat och en sköljho installerats, torrförrådet har åtgärdats, ett städskåp har satts in och en ny diskbänk har kommit på plats och alla lysrör i köksregionerna är bytta till splitterfria varianter
Exakt hur mycket stängningen med renoveringen har kostat har Christer Sandström inte räknat på. Rörmokare, elektriker och plåtslagare har jobbat intensivt.
Men uppskattningsvis handlar det om kostnader på flera hundra tusen kronor.

God hjälp
- Det hade aldrig gått om vi inte hade haft så god hjälp av hantverkare, de flesta av dem hör annars till våra matgäster, som har kunnat komma och jobba hos oss med kort varsel. De har vetat exakt vad som gäller.
I Brinkens restaurangdel kommer kunderna att känna igen sig. Visserligen lyser den gröna neonskylten på fasaden ny, lokalen inne känns ljusare och fönstren mot Södertorg har fått nya gula gardiner och en ny grön matta täcker golvet i rummet mot väst.
- Men vi behåller knapptavlan vid disken för matbeställningarna och skylten som talar om dagens meny. Vi tror att våra gäster trivs med att känna igen sig och ser positivt på de förändringar som vi har gjort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!