Nu är de överens!

Pengarna räcker.De 31 återanställda barnskötarna och personliga assistenterna ryms inom budget.Det beskedet gav i går skoldirektör Peter Molin.Och han och förvaltningen får nu fullt stöd av nämndordföranden Lena Celion (m).

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-01-08 04:00
Det var två dagar före julafton som beslut fattades om återanställning av 19 barnskötare inom förskolan och 12 personliga assistenter inom förskola och grundskola. 31 av de sammanlagt 81 personer som varslats och sagts upp under året fick tillbaka sina jobb.
Det skedde efter förhandlingar mellan arbetsgivaren, barn- och utbildningsförvaltningen, och facket. Och eftersom förhandlingarna slutade i ett lokalt kollektivavtal var det kommunens personaldirektör Gun Tidestav som skrev under. Beslutet kom som en överraskning för många, inte minst politikerna i barn- och utbildningsnämnden som bara någon vecka innan suttit och grubblat över det kommande årets nedskärningar.
Hårdast dundrade kritiken från socialdemokraten Eric Martell.
- Jag känner mig helt överkörd, sa han till GT dagen efter beslutet.
Även Lena Celion sa att hon tyckte det kändes tungt att få beskedet i efterhand, utan att kunna påverka processen.
Men idag tänker hon annorlunda:
- Vi har en tradition i Sverige att det är arbetsgivare och fack som förhandlar om anställningar. Det är inte politikernas sak. Den här processen har skötts precis som den ska, säger hon nu.

Stämmer inte riktigt
Och att politikerna i nämnden varit så ovetande om återanställningarna som de gav uttryck för i december stämmer inte riktigt.
- Vi hade fått ett uppdrag av nämnden att öka volymen i förskolan. Genom extra miljoner av fullmäktige skulle platser skapas för ytterligare cirka 160 barn. Och fler barn innebär givetvis att det behövs mer personal, förklarar Peter Molin.
Eric Martell medger att visste om uppdraget, men han hade inte räknat med att man skulle anställa så många på en gång. Och inte att beslutet skulle tas av personaldirektören.
- Jag hade velat ha mer information om hur förhandlingarna fortskred, säger han. Hans främsta oro nu är att nämnden ska tvingas till ytterligare nedskärningar under 2010 för att kunna klara de 31 nya tjänsterna.
- Blir det så då håller jag fast vid att jag blivit både överkörd och manglad i den här frågan, säger han.

Pengarna ska räcka
Men pengarna ska räcka.
- Vår budget byggs inte på en i förväg spikad ram, utan på antal barn. Vi får förskolepeng, elevpeng och programpeng utifrån hur många barn och elever vi har. Och de återanställningar vi beslutade om strax före jul bygger på det behov vi har det här året, säger Peter Molin.
Lena Celion håller med.
- Pengar finns avsatta i budget för samtliga de 31 tjänsterna. Det har jag fått visshet om idag, säger hon.
De tolv extramiljonerna till förskolans utbyggnad står för en del. Och de återanställda personliga assistenterna ryms inom varje rektorsområdes budget.
- Dessutom minskas kostnaden för avgångsförmåner. Enligt tidigare beräkningar skulle det kosta cirka sex miljoner kronor, nu när 31 personer fått tillbaka sina anställningar kan vi räkna bort ett par miljoner där, säger Peter Molin.

Mycket kritik
Mycket kritik har riktats mot Peter Molin och hans förvaltning i turerna kring både uppsägningarna och återanställningarna. Han har bland annat fått klä skott för att vara en usel arbetsgivare och att vara njugg med informationen till politiken.
Själv säger han att han inte känt av detta nämnvärt.
- Jag tycker vi har försökt göra det bästa i alla skeden, vi har agerat efter bästa förmåga. Men det är en stor verksamhet med en stor personalomsättning, säger han.
Politikernas kritiska ordalag skrivet han delvis på kontor: valår.
- Det tenderar att bli en del övertoner då. Själv tycker jag att jag vinnlagt mig om dialog och öppenhet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om