Nu är det annat ljud i RAÄ-skällan
Riksantikvarieämbetet talar nu om möjligheter och utveckling när de beskriver etableringen på Gotland med 120 tjänster.- Nu är vi lättade att ha ett beslut vi kan jobba efter. Det kommer att bli tufft men samtidigt ser vi nu möjligheter till utveckling genom etableringen på Gotland, säger riksantikvarie Inger Liliequist.
Katastrofscenariot har vänts till tal om utveckling och möjligheter. Det är ingen tvekan om att ämbetet kommer att kräva kompensation för utlokaliseringen från Stockholm.
Gotland vinnare
Gotland står i slutändan som vinnare medan de som får betala är de privatpersoner som av olika skäl inte kan flytta med när arbetsplatsen plötsligt ligger på Gotland.
De delar av RAÄ som flyttas till Gotland 2007 utgör ett ganska varierat utbud av tjänster. Största möjligheten för dem som blivit av med jobbet på försvaret, eller tidigare Flextronics, kanske ligger inom det som kallas register, information, verksamheter kring tillgänglighet och förmedling samt stödfunktioner.
Digitala delen till ön
- Om den analoga delen med arkiv och bibliotek blir kvar i Stockholm så flyttas den digitala till Gotland. Det blir ett stort och spännande block, konstaterar Sven Göthe, chef för verkssekretariatet vid RAÄ samt regeringens kontaktperson under utredningsarbetet.
Riksantikvarieämbetet ska göra information om bebyggelse, fornlämningar, kulturmiljö mer tillgänglig genom en mer utvecklad internetportal.
Stödverksamheten består av kanslifunktioner, förvaltning och post.
Halva verksamheten
Myndighetsutövningen och verksledningen blir som bekant kvar i Stockholm, men de 260 tjänster det talades om från början, utgör bara hälften av RAÄ:s verksamhet, totalt finns 400 fast anställda i landet.
Därtill kommer ett par hundra säsongsanställda för arkeologiska utgrävningar.
En tiondel följer med
Så det är alltså en ganska liten del av RAÄ:s hela verksamhet som flyttas till Visby. Än så länge vet man inte hur många som följer med från Stockholm, erfarenheter från tidigare flyttningar visar att cirka tio procent av personalen flyttar med.
- Det finns ju många som inte kan följa med även om de skulle vilja, påpekar Marianne Lundberg, chef för den antikvariskt-tekniska avdelningen som är en av de delar som ska flyttas till Visby.
Restaurering och konservering
Den antikvarisk-tekniska avdelningen arbetar mer renovering och konservering av byggnader, kyrkliga inventarier och museiföremål, och annat som myndigheten förvaltar.
- Vi har tankar om att bygga ett restaurerings- och konserveringscentrum på Gotland, berättar Marianne Lundberg som själv inte känner några som helst problem med att flytta till Gotland.
Nytt arbetssätt krävs
På hennes avdelning arbetar 50 personer, de flesta konservatorer. Själva konserveringsverksamheten är svår att flytta, man måste bygga upp ett nytt arbetssätt på Gotland där man fokuserar mer på att stå till tjänst med stöd och rådgivning istället för praktiskt konserveringsarbete.
- Det är svårt att transportera känsliga föremål, vi måste förmodligen starta någon sorts kurirverksamhet mellan Stockholm och Visby, konstaterar Marianne Lundberg.
Hon räknar med fyra-fem år för att bygga upp en ny kompetens vid avdelningen på Gotland.
Kasernområdet?
Nu när regeringens beslut är känt börjar det praktiska arbetet för de utlokaliserade verksamheterna. En av de viktigaste bitarna att lösa är lokalfrågan. Ännu finns inget bestämt, inte ens några konkreta alternativ, men kasernområdet på P18 nämns flera gånger som en tänkbar möjlighet.
De kostnader som utlokaliseringen leder till, utgår RAÄ att man får kompensation för av från regeringen. Att flytten skulle leda till lägre kostnader i lokalhyra och löner, tror man inte på.
- Det är struntprat, det finns ingen erfarenhet som visar att det blir lägre kostnader för detta, säger Sven Göthe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!