Nu är det dags för niornas vägval
Teknikprogrammet, nästan alla frågar efter det och vill dit, säger Sebastian Tengborg som går i ettan på naturvetenskapliga programmet vid Christoffer Polhemgymnasiet.I lördags var han en av många gymnasieelever i Visby som fanns på plats i plugget för att guida blivande gymnasieelever och deras föräldrar rätt i gamla Säves numera fem profilerade gymnasieskolor.I februari ska alla som i vår går ut högstadiet på Gotland göra sina val till gymnasieskolan. Nu gäller det att bestämma sig och valet är inte alltid helt lätt.
Med perfekt timing öppnade i lördags Gotlands kommun upp Christopher Polhem, Elfrida Andrée och Richard Steffen, gymnasieskolorna som ryms inom gamla Säveskolan i Visby.
I februari ska alla elever i högstadiets avgångsklasser göra sina definitiva val till gymnasieskolans start i höst. Nu gäller det att kolla in läget och bestämma sig.
Vi kommer nog att välja hotell och restaurang, funderar Jenna Karlström och Sara Svensson från Fårösund medan Frank Eriksson från Hellvi söker till naturvetenskapsprogrammet, nv. Besöket på respektive gymnasieskola gjorde de tre ungdomarna säkrare inför gymnasievalet.
De tre konstaterar att gymnasieinformationen i deras högstadieskola skulle kunna göras betydligt bättre. Att få mer råd och hjälp i nian inför beslutet för de kommande tre årens studier står högt på önskelistan.
Under lördagen pågick det lektioner i gymnasieskolornas olika program och årskurser. I klassrummen berättade lärare, rektorer och yrkesvägledare om profiler, kärnämnen och karaktärsämnen, valbara kurser och individuella val. Dessutom gav dagens gymnasieelever praktiska prov på sina kunskaper.
<span class=MR>"Man kan kolla in"</span>
I foajén sjöng och spelade estetprogrammets elever i musik in besökarna i lokalerna med Elfrida Andréegymnasiets program med bild och form, dans och musik, med handels- och administration, hotell- och restaurang, omvårdnad och hantverk.
I cafeterian tog Lovisa Johansson, Södervärn, en paus tillsammans med Lina Pettersson och Tove Ahlsten som båda går det första året på sp, Chatrine Gyllensten som byter från sp till bild och form, och Julia Nilsson som byter från Richard Steffen till Donner.
Det är bra med öppet hus så man kan kolla in de olika programmen. Men för mig blir det nog som jag redan har tänkt, sp med samhällsvetenskaplig inriktning som jag sedan väljer i tvåan, säger Lovisa.
I foajén, mitt i strömmen av besökare, tipsar biträdande rektor och yrkesvägledare Anders Gardelin om det nya hantverksprogrammet som startade i höstas.
Yrkesinriktade program är populära och omvårdnadsprogrammet är ett av dem. Efter tre gymnasieår är eleverna där färdiga för att antingen söka arbete och gå direkt ut i yrkeslivet eller läsa vidare.
På gymnasiets alla program ingår numera kärnämnena svenska, engelska, matematik, idrott och hälsa, samhällskunskap, estetisk verksamhet, naturkunskap och religion. Det ger en bas och behörighet för vidare studier.
Alla yrkesinriktade gymnasieeutbildningar har fått ett klart uppsving och där är det numera betygskonkurrens, medan samhällsvetenskap och naturventenskap har dalat, konstaterar rektor Bengt Larsson.
Han noterar att många duktiga och studiemotiverade elever med bra betyg söker till gymnasiets yrkesinriktade program, särskilt då till elprogrammet där allt fler siktar mot högskolestudier efter avslutad gymnasieskola. Allt fler väljer också till extra engelska och extra matematik med kurser på nivåer utöver kärnämnenas basnivåer.
<span class=MR>Teknik mer populärt</span>
Teknik hör också till ett av de allt mer populära gymnasieprogrammen.
Med i dag 180 elever, och av dem 30 procent tjejer, hoppas rektor Jan Wallner på minst 200 elever vid terminsstarten i höst.
Efter att ha varit ett nytt program vid Christoffer Polhemgymnasiet för fyra år sedan lämnar nu teknikprogrammet projektstadiet och flyttar in i nya, fräscha lokaler vid gamla komvux i norra Visby. Dit flyttar också bygg-, el-, energi- och tekniska programmet. Kvar från Christoffer Polhem i gamla Säve blir då bara det naturvetenskapsprogrammet
Flytten kommer att göra mycket för vår programidentitet i teknik och betyda mycket för både elever och lärare. Byggarna har en stark identitet redan efter några veckor i gymnasiet. Det hoppas vi nu också på att få på teknikprogrammet. Bäst hade förstås varit om också nv-klasserna hade flyttat med nu, men det får bli senare.
Med skarpa case, alltså teori med direkt praktisk tillämpning i verkligheten, arbetar eleverna som väljer inriktningen medieteknik på teknikprogrammet.
Vi försöker gå i spetsen för den nya tekniken och jobbar med de senaste programvarorna när det gäller web och spelprogrammering. utbildningen är perfekt för ungdomar som vill syssla med spel, men man får inte vara rädd för matematik. programmering kräver en del logiskt tänkande, säger läraren Anders Randler.
Teori och praktik i kombination ges exempel på också i samhällsvetenskapsprogrammet med ekonomisk inriktning där Erika Henningson går sitt tredje år. Tillsammans med Moa Löttiger, Sofie Lithberg, Li Jacobsson och Lisa Runander har hon startat utbildningsföretaget Softfootcare.
Vi är frusna av oss om fötterna och brukar värma oss med vetekuddar. Då kom vi på att utveckla idén och göra tofflor som vi syr av linne och som innehåller naturmaterialet vete med en inner- och en ytterstrumpa av flis och linne. Dessa tas av när toffeln ska in i mikron och värmas.
Så gott som ensamma om sin produkt på den gotländska marknaden tror tjejerna på sin produkt och sitt företag. Detsamma gör Anna-Karin Ingemarsson och Loise Blomgren med uf-företaget rena fönster.
Vi utför jobbet till ett rimligt pris och har haft fullt upp hela hösten med uppdrag från många som inte själva vill eller kan putsa fönster. Vårt gymnasieval gör att vi samtidigt lär vi oss både teori och praktik, vilket är perfekt för oss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!