Nu är det färdigrökt inom vården

I går infördes totalt rökförbud inom hälso-och sjukvården på Gotland. Rökning är inte längre tillåten i arbetskläder, på arbetstid och inom arbetets område. Många jublar åt förbudet. Men andra är missnöjda och frågetecknen många. Var, när och hur får man då röka? För de rökande patienter som vårdas i livets slutskede har det nu blivit totalt omöjligt att röka. Rökningen har fungerat ångestdämpande och kanske varit den enda önskan de haft kvar i livet. Frågan är laddad och ännu inte färdigutredd, trots att rökstoppet alltså redan trätt i kraft.

Gotland2005-09-02 06:00
I går infördes totalt rökförbud inom hälso-och sjukvården på Gotland. Ett brev gick ut till samtlig personal från sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson med information. Rökning är inte längre tillåtet i arbetskläder, på arbetstid och inom arbetets område. Särskilda rökfria zoner kommer att införas. Hela sjukhusområdet kommer att vara förbjuden zon. I informationsbrevet framgår också: " Detsamma gäller förvaltningens övriga lokaler och områden kring dessa". Många känner osäkerhet var man egentligen får lov att röka. Korpens område, och parken runt St:Olof, innefattas också de av rökförbudet?
Frågan är laddad. Men många jublar åt förbudet. En sjuksköterska på lasarettet som GA pratar med röker inte själv men tycker att förbudet är rättvist. Tidigare kunde rökare "smita ifrån" hur som helst på arbetstid ut på balkongen.
- Då kunde det gå en hel kvart varje gång.
Nu måste de stämpla ut, byta om till civila kläder och lämna sjukhusområdet om de ändå vill röka. I praktiken innebär det dock för många att det blir helt omöjligt att röka på arbetet.
- Jag kan tycka det är lite överförmynderi, själv klarar jag mig och kan röka när jag kommer hem. Men jag tycker mest synd om patienterna som blir röksugna, säger Catarina Hovander som jobbar på K4.
För de rökande patienter som vårdas i livets slutskede har all rökning i praktiken stoppats totalt sedan i går. Tidigare kunde personalen i mån av tid rulla ut sjukhussängarna på balkongen, men nu är detta inte längre tillåtet.
- Man tar ifrån dem kanske det enda de har kvar. För dem kan rökningen vara ångestdämpande, säger en sjuksköterska som jobbar med bland annat svårt cancersjuka patienter.

Inte färdigutrett
Men rökförbudet är långt ifrån färdigutrett, trots att det alltså redan trätt i kraft. En projektledare har anställts på halvtid och konsekvenserna med förbudet kommer att utredas. I stället för de askkoppar som nu skruvats bort kommer en särskild förslagslåda inom kort att sättas upp. Ann-Christin Kullberg är stabschef på sjukvårdsledningen och en av de som jobbar med rökförbudet.
- Man måste vara försiktig så det inte blir ett korsttåg mot rökare, säger hon.
Hon utesluter inte att det kommer att göras vissa undantag från totalförbudet, till exempel för den påtalade gruppen svårast sjuka patienter. För de anställda som vill sluta röka lovar hälso- och sjukvårdsförvaltningen stöd och hjälp. Ann-Christin Kullberg tror att många rökare redan inför förbudet den första september börjat trappa ned på rökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om