Nu är det fritt fram!

Badvattnet ser bättre ut än på länge. Det blåsiga vädret har rört upp djupare och kallare vatten och med det har den mesta algblomningen försvunnit från badstränderna.
- Det ser ganska bra ut, det finns lite alger kvar kring Gustavsvik, säger Lennart Olsson som är miljö- och hälsoinspektör.

Gotland2006-07-20 06:00
I början av veckan samlades vattenprover in från 37 badstränder kring Gotland, proverna ska användas för att mäta bakteriehalterna i vattnet vid baden. Det är andra gången badvattnens tjänlighet undersöks i sommar. Även algförhållandena sågs över, och här verkar det flesta stränderna nu vara fria från alger.
- Det har sett ganska bra ut, i Gustavsvik är det fortfarande lite grumligt av alger, men det kan försvinna på någon dag, säger Lennart Olsson, inspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret.
Nu är det andra gången i år han är ute och tar vattenprover längs kusterna och hittills i år har algblomningen inte blivit lika kraftig som förra året. Anledningen att den nu försvinner tror han kan vara att den hårda vinden rört upp djupare vatten och att algerna sjunkit till botten. När vattenmassorna har bytt plats har baden blivit kallare som följd av att vattnet cirkulerat, och det kan rädda stränderna från algförekomsten.
- Det var 11 grader i vattnet vid Kneippbyn i måndags, då blir det inte fart på algblomningen, säger Lennart Olsson.

Bättre resultat
Vanligtvis brukar den stora algblomningen vara mitt i sommaren, och sent på hösten kommer ytterligare en algblomning. Med lite tur kan väder- och vindförhållanden som varit innebära att den största algblomningen kommit av sig.
- Jag tror den kan ha gått över. Men om det blir varmt och tillbaka igen så kan blomningen komma tillbaka, säger Lennart Olsson.
När bakteriehalterna mättes i vattnet för 14 dagar sedan gav proven goda resultat, och alla badplatserna visade på låga eller mycket låga bakteriehalter. Att blåsten rört om vattnet kan nu få positiv effekt även vad det gäller bakterier.
- Att det blåst och blivit kallare kan föra med sig att förekomsten av både alger och bakterier blir fortsatt låg, säger Lennart Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om