Nu är det inne att äta ute igen

Om knappt två veckor, lördagen den 28 april, kommer stadsbilden att ändras radikalt i Visby. Då är dagen U som i Uteservering inne - det blir tillåtet för restaurangerna att flytta ut på gatan. Detta gäller om de har klart med tillstånden förstås.

Gotland2007-04-17 06:00
Det är kommunens tekniska förvaltning som handlägger frågorna från krögare som vill utöka verksamheten och förlägga en del till gatan. Eftersom det handlar om kommunalt ägd mark, så är det kommunen som i samarbete med polisen behandlar frågorna om sommarkrogarnas tillkomst.
Det är också kommunen som tar betalt. En uteservering kostar 800 kronor per kvadratmeter för en säsong för krögaren som har serveringstilstånd. Priset är lite lägre för den som inte har alkoholtillstånd.

Kommunala krav
Säsongen varar från lördagen i vecka 17, som i år är 28 april, och uteserveringssäsongen sträcker sig sedan fram till och med vecka 39, det vill säga hela september månad ut.
Ett 50-tal tillståndsansökningar brukar komma in till polisen och tekniska förvaltningen och med bara ett par undantag rör ansökningarna gatumark i Visby.
Nu är ju Visby som bekant den gamla Hansestaden och det gör att man från kommunens sida vill ställa lite speciella krav på uterummens utseende.

Parisermodellen
Kommunen förespråkar till exempel parisermodellen.
Vad betyder det? Jo, att man ställer de lätta möblerna direkt på marken och undviker detta med trädäck eller andra golv. Plastmattor vill man inte se.
I riktlinjerna talas också om att man inte gillar fasta tak. Så kallade jumboparasoll är att föredra eftersom de gör det lättaste och rörligaste intrycket. Färgen skall vara beige, vitt eller grått.
Bjärta färger hör inte hemma i Visby innerstad, enligt riktlinjerna.

Inga vita plastmöbler
Kommunen har också synpunkter på möblemanget. Stolar av kafétyp i smide är godkända. Mörka plastmöbler - det vill säga gröna eller svarta - duger. Vita plastmöbler accepteras inte.
Lika viktigt - minst - som det estetiska, är att framkomligheten garanteras för utryckningsfordon.
Sålunda måste en uteservering lämna kvar minst tre och en halv meter av gatans bredd.
För krögaren som får tillstånd att flytta ut en del av sin verksamhet gäller också att han har klara papper när det gäller alkohollagen, livsmedelslagen och hälsoskyddslagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om