"Nu är det ju som bad- vänligast på hela året"

Havet lockar ännu till bad, men sanden fraktas redan bort från Kallbadhuset i Visby.
Är det inte som att städa innan festen är slut?
­ Det är helt i enlighet med vårt hyresavtal med kommunen. De tyckte att det var dags nu, förklarar krögaren Tobbe Larsson på Gutekällaren som arrenderar marken.

Gotland2004-08-25 04:00
Det är ingen direkt trängsel på stranden vid Kallbadhuset i Visby så här i slutet av augusti, men några grabbar gräver i sanden och en och annan kommer fortfarande förbi för att få sig ett sensommardopp. Kallbadhuset är ju den enda badplatsen innanför ringmurens gränser. Vissa dagar är det hysat varmt i både luft och vatten, men i Gutekällarens och kommunens kalender är sommaren slut.
<span class=MR>Avtalet löper ut</span>
Gutekällarens hyresavtal för den här sommaren är på väg att löpa ut och därför schaktas sanden bort från stranden.
­ För tidigt. Nu är det ju som mest badvänligt på hela året, tycker en av de badande.
­ Det är klart att vi skulle önska att sanden fick ligga kvar hela badsäsongen ut, men vad som är badväder kan man diskutera. Det finns ju folk som badar året om, säger Christer Sandelin på tekniska förvaltningen.
Tillsammans med Tobbe Larsson på Gutekällaren kom han överens om att det kunde vara dags att frakta bort strandsanden nu. Det är Gutekällaren som tar bort den, eftersom det var de som transporterade hit sanden i våras.
<span class=MR>100 000 kronor</span>
Gutekällaren satsade 100 000 kronor på sand för att göra stranden här mer attraktiv. Ligger sanden kvar så kommer den med tiden att spolas bort av vågorna, men nu närmast handlar det om att återskapa de parkeringsplatser som behövs när högskolans utbildningar startar igen. Tidigare år har bilägare också irriterat sig på att sanden blåst upp på bilarna när den legat kvar för länge.
Biter man sig inte i svansen, som turistföretagare, när man självmant avslutar turistsäsongen så tidigt?
­ Det är nästan inget folk vid Kallbadhuset så här års. De kryssningsturister som kommer till stan går inte dit för att bada. Men visst, vi kan gärna dra vårt strå till stacken för att säsongen ska bli längre. För vår del spelar det egentligen ingen roll om vi tar bort sanden den här veckan eller låter den ligga kvar ett tag, förklarar Tobbe Larsson.
Om Gutekällaren återkommer till Kallbadhuset nästa sommar är oklart. Kallbadhusets framtid är oviss, med tanke på kongresshallsbygget, men i planen över området är det i alla fall tänkt att det ska finnas kvar ett bad på den här platsen.
Bort. Augusti är inte över, men sanden ska bort. För att sanden inte ska spolas ut i havet eller blåsa upp på bilarna så transporterar man bort den sand som kördes hit till Kallbadhuset på försommaren.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om