Nu är det möjligt att lyssna utan ansträngning
Att det kan vara svårt att höra vad som sägs i kyrkan är ett välkänt fenomen. Nu går det utan hörslingor, eller ett flertal högtalare som riskerar att slå ut varandra.Under en demonstration i Klinte kyrka under onsdagen räckte det med en högtalare. Ändå gick det att höra minsta viskning.
Ofta kan det uppfattas som vackert under sång och predikningar. Men det kan också bli svårt att uppfatta vad som sägs. För att råda bot på det har många av de gotländska kyrkorna under senare år utrustats med ett högtalarsystem, kompletterat med hörslingor. I Klinte kyrka byggdes det in under 80-talet och har sedan förstärkts med fler högtalare.
Effekten har blivit bättre, men fortfarande upplevde många att det inte gick att höra ordentligt.
<span class=MR>Mycket nytt</span>
Med ny teknik och en alldeles ny slags högtalare verkar det problemen nu vara över. Dessutom underlättas prästernas problem med mikrofonen fäst i kläderna. Nu kan en mikrofon fäst runt örat lösa den delen. Den fungerar på samma sätt som de som används på tv och i musikaler med mera.
Men det stora med den nya uppfinningen är att ljudet förs ut i kyrkorummet utan störningar från byggnad eller genom att ljudet, så att säga, krockar med sig själv.
Dagny Lickander tillhör dem som tidigare hade problem att höra. Även om hon stod intill högtalaren eller använde hörstav:
Det här är bättre än det gamla, säger hon. Jag hör faktiskt vad de säger. Tidigare kunde jag bli irriterad om jag inte hörde. Nu är det mycket bättre.
Pastorsadjunkt Doris Granath är också nöjd:
Jag gillar framför allt den här micken bättre, säger hon. Den är smidig och lätt. Dessutom fastnar den inte eller är i vägen. Det är också skönt att inte behöva anstränga rösten. Att sedan församlingen hör utan att behöva hörslinga är naturligtvis bra på flera sätt. Dels hör de, dels behöver de inte känna sig utpekade.
<span class=MR>Rakt och klart</span>
Tekniken bygger på att ljudet skickas ut i en linje rakt emot åhörarna inte så mycket uppåt och nedåt. Det bullrar inte ihop sig så mycket utan transporteras rakt och klart.
Utan att bli för teknisk kan konstateras att det fungerar.
Kalaset kostar 25 000 per högtalare, vilket räcker för en kyrka i Klintes storlek. För domkyrkan i Visby skulle det exempelvis behövas tre.
Gunnar Löfgren som just nu är ute i de gotländska kyrkorna för att demonstrera tekniken säger att 25 anläggningar redan är sålda på ön. Han jobbar på företaget Sontax, som ligger ute med en patentansökan för högtalaren. Han berättar även att ett flertal kyrkor på fastlandet redan har den här tekniken.
<span class=MR>Fler demonstrationer på gång</span>
Den säljer mer än väntat, menar han. Och det är inget jag behöver anstränga mig för att sälja.
Nej, högtalaren talar för sig själv skulle man kunna säga.
Fler demonstrationer görs i dag i Sproge och Hejde kyrka samt i Sanda på fredag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!