Nu ska det vara slutfuskat på Bilprovningen

Transportstyrelsen tar tag i problemet med mätarfusk inför besiktningen. Från och med den 21 maj ska mätarställning bli en obligatorisk kontroll.

Nu ska det bli svårare att komma undan med att ha fifflat med mätaren.

Nu ska det bli svårare att komma undan med att ha fifflat med mätaren.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gotland2023-05-16 11:14

Det är Transportstyrelsen som nu inför obligatorisk kontroll av mätarställning för att se om mätarställningen är högre än vid föregående besiktning och därigenom säkerställa att ingen varit där och fifflat.

– Uppgifterna kommer tydligt finnas med på besiktningsprotokollet så att det enkelt går att kontrollera att allt står rätt till, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

I framtiden kommer mätarställningarna från de tre föregående besiktningarna finnas med på besiktningsprotokollen.

I ett regeringsuppdrag fick Transportstyrelsen i uppgift att utreda vilka åtgärder som behöver göras för att motverka manipulation av både avgasrening och mätarställningar. När uppdraget slutredovisades i fjol fanns då obligatorisk kontroll av mätarställning med på listan över åtgärder och skärpta krav för att få bukt på problemen.

– För de allra flesta är bilköpet en stor investering. Det är därför viktigt att förhindra att människor luras att betala för mycket på grund av mätarmanipulation. Nu blir det enklare att kontrollera att uppgiften verkligen stämmer, säger Anders Gunneriusson.

Enligt utredningen är mätarfusk en komplex fråga, och man har haft svårt att uppskatta antalet fordon med manipulerade mätare. Som exempel nämns äldre bilar där en del mätare nollställs automatiskt efter 10 000 mil, och då handlar det ju inte om egentligt fusk.

Enligt Tansportstyrelsen är det viktigt att förhindra att köpare luras till att betala för mycket på grund av mätarmanipulation.
Enligt Tansportstyrelsen är det viktigt att förhindra att köpare luras till att betala för mycket på grund av mätarmanipulation.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!