Förra veckan offentliggjorde Destination Gotland att det i genomsnitt rör sig om en prisökning på fem procent. Och under tisdagen denna vecka började de nya priserna att gälla.
– Det sker prisjusteringar de flesta år. Vi har stämt av med konsumentprisindex, men vi och andra transportföretag har ytterligare en faktor och det är bränslefaktorn, säger Marcus Risberg, vd på Destination Gotland.
Orsaken till att färjepriserna alltså stiger mer än konsumentprisindex, som i december var 3,6 procent, är att bränslet blivit dyrare.
– Vi har försökt att hitta en så balanserad nivå som möjligt, säger Marcus Risberg om de nya priserna.
GA har kontrollerat vad några av biljetterna kostar med de nya priserna. I exemplen bokades en tur- och returresa mellan Visby och Nynäshamn under sista helgen i januari. Priserna visar en ögonblicksbild för hur det såg ut vid det enskilda bokningstillfället, före prishöjningen den 7 januari och efter prishöjningen den 11 januari. Som alltid när det gäller biljetter för båt, tåg och flyg kan priser variera och ändras, bland annat utifrån tillgång, efterfrågan och framförhållning.
– Besökarna har en dynamisk prissättning, medan prissättningen för gotlänningar är mer enkel. Där har vi fastare prisstrukturer och alla priser justerades den 11 januari, förklarar Marcus Risberg.
För några biljettyper, såsom den billigaste minivarianten för en vuxen, folkbokförd på Gotland, landar prisökningen vid GA:s kontroll på 3,27 procent. Men för andra biljettyper, exempelvis för en familj med två barn och bil, är höjningen vid kontrollen över 7 procent, vilket grafiken nedan visar. Höjningen för personer folkbokförda på Gotland visar sig i det exemplet, i kontrollen, vara omkring 2 procent högre än för icke folkbokförda. Men skulle många besökare välja att åka samma tur är det alltså sannolikt att priset för dessa också skulle höjas mer.
Även priset för att ta med en personbil har stigit betydligt mer än den genomsnittliga höjningen. Nu kostar det 638 kronor för en gotlänning att ta över bilen, vilket är en tioprocentig ökning.
I de exempel som listas nedan syns det tydligt att den procentuella ökningen varierar mellan de olika biljettyperna och att det blir störst skillnad för den som bokar en flexibel biljett.
– Vi har inte ändrat något när det gäller flexitillägget, som ligger på 20 procent, men när grundpriset blir dyrare så stiger såklart det också, förklarar Marcus Risberg.