Nu är gotländska tv-succén tillbaka i rutan

På torsdag återvänder "SOS Gute" efter tio år. "De säger att de ska framställa oss som hjältar och det är ingenting jag kan ifrågasätta", säger polisen Jill Sannerstedt.

Lina Gottfridsson, Jill Sannerstedt och Ulrika Wollin medverkar alla när "SOS Gute" gör comeback i tv-rutan.

Lina Gottfridsson, Jill Sannerstedt och Ulrika Wollin medverkar alla när "SOS Gute" gör comeback i tv-rutan.

Foto: Simon Nilsson

Gotland2019-10-10 09:00

Senast dokumentärserien sändes – 2008 och 2009 – bänkade sig många i tv-sofforna. Första programmet sågs enligt MMS, som ansvarar för mätningen av tittarsiffror i Sverige, av runt 350 000 tittare. Under säsongens gång blev de bara fler.

Programmet där öns poliser, räddnings- och ambulanspersonal punktmarkeras gör nu comeback i Kanal 5. Under seriens tredje säsong återvänder några välbekanta ansikten – och några helt nya. Ojet Ringbom, Henrik Swedborg, båda ambulanssjuksköterskor och Henrik Johansson, brandmästare vid räddningstjänsten är några av profilerna som gör comeback i tv-rutan.

Ulrika Wollin, Lina Gottfridsson och Jill Sannerstedt är nya bekantskaper för tv-publiken. Den förstnämnda är en av säsongens frontfigurer.

– Det var väldigt roligt. Samtidigt var det absolut energikrävande. Vi hade många larm under hela sommaren, och det blev inte mycket vila. Men det var verkligen en upplevelse att få vara med, säger Ulrika Wollin.

För Lina Gottfridsson var det ingen självklarhet att tacka ja till medverkan.

– Från början hade jag tänkt att jag gärna syns i bilden, men inte mer än så. Jag tillhör helikoptergruppen och därifrån var det ingen som ville bli frontfigurer, därför tackade jag ja till att vara det.

Någon ambulanshelikoptern kommer tv-tittarna inte att få följa, bland annat på grund av säkerhetmässiga skäl för tv-teamet.

– Jag hoppas det blir en cliffhanger till nästa säsong, säger Lina Gottfridsson.

Sedan "SOS Gute" senast sändes har en hel drös av liknande dokumentära program (så kallat workplace reality) haft premiär. "Stockholmspolisen", "Tunnelbanan", "Norrlandspolisen" och "SOS Sverige" är bara ett axplock. Huvudpersonerna själva funderar inte särskilt mycket på tittarsiffror.

– Klart att man vill att det ska vara underhållande tv men det är ingenting man går och funderar över särskilt mycket, säger Ulrika Wollin.

Inför premiären är trion redo med skämskudden.

– Det är lite nervöst. De säger att de ska framställa oss som hjältar och det är ingenting jag kan ifrågasätta. Själv har man krav på att det ska vara rätt och riktigt och att man ska vara en förebild, säger Jill Sannerstedt.

– När man sitter där i soffan kommer man ha en skämskudde. Att bara höra sig själv prata kommer kännas konstigt.

Ulrika Wollin fyller i:

– Det kommer bli lite jobbigt, säger hon och skrattar. Man kommer verkligen vara sin egen största kritiker. Men jag litar på tv-teamet och känner att de kommer framställa oss på ett bra och proffsigt sätt.

Premiäravsnittet sänds den 10 oktober i Kanal 5.

Tv-teamet har följt varenda steg som polis, räddningstjänst och ambulanspersonal tagit i samband med inspelningarna av säsong 3 av serien.
Tv-teamet har följt varenda steg som polis, räddningstjänst och ambulanspersonal tagit i samband med inspelningarna av säsong 3 av serien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!