Nu är han "trygghetskonsult" och föreläste om förändring på jobbet i nästan fullsatt Borgen Vill blockhyra 100 bostäder för äldre i kvarteret Pjäsen

Han heter Lasse Gustavson och har blivit världsberömd i hela Sverige på ett olycksaligt sätt.
De flesta av oss reagerar på hans ansikte: frånvaron av yttre öron, ögon utan ögonbryn och en hud som för tankarna till varelserna i en science fictionfilm på teve. Många känner också igenom honom från tidningarnas reportage om dramat:
Lasse jobbade som brandman och var snubblande nära att dö i en gasbrand i Göteborg 1981.
Han kom tillbaka till livet och arbetar i dag med "utveckla tillit, kreativitet och bra arbetslag" som det heter.
I går gästade han Gotland.

Gotland2002-02-28 04:00
Lasse har en mycket dramatisk bakgrund och få kan nog förstå vidden av det som drabbade honom en dag i maj 1981.
Han vara nära att stryka med, just när han stod på tröskeln till sitt nya jobb. Att hamna på en brännskadeavdelning och bli liggande där i fyra månader. Att börja om sitt liv på mer än ett sätt ­ han kunde inte ens gå efter tiden när skadorna lappades ihop.
Han har själv skrivit orden på sin hemsida på internet: öppenhet, sanning, trygghet, mening, kärlek, självkännedom, glädje.
<span class=MR>Var fanns alla män..?</span>
Det är i mångt och mycket också vad som genomsyrar hans föreläsningar, åtminstone den i Borgens Teatersalongen i går kväll. Det var nästan fullsatt. Och det var nästan bara kvinnor som lockats av hans föreläsning med temat Lust till förändring.
Jag hörde honom aldrig kommentera detta faktum, men tydligen är det så att det är kvinnorna på arbetsplatserna som behöver ändras på eftersom dom går på kurs.
???
Eller, hemska tanke, kan det vara så att männen valde att stanna hemma i går eftersom dom inte tyckte att Lasses budskap gällde dem..?
Lasse om någon borde förstås veta hur det är att utveckla tillit och självkänsla. Han har ett mycket speciellt utseende och det krävs en inre styrka och själslig övertygelse för att resa sig upp och utan att förhäva sig ­ ändå våga tala om vem man är och att man är någon.
Han är trygg i sig själv.
<span class=MR>Trygghetszoner</span>
Och han föreläste om vad det innebär att vara trygg, och hur man kan nå dit, både som individ på jobbet och/eller som en i gruppen.
Han pratade mycket om trygghetszoner som vi alla har utan att de syns eller märks. Utanför zonen härskar rädslan.
­ Livet har lärt mig att det viktiga är inte vad som händer i våra liv, utan hur vi tar det som händer. Det är vi själva som ansvarar för våra liv och vi måste fråga oss: Hur ska jag tolka det som sker?
Han resonerade mycket kring vad det är som får oss att lämna trygghetszonen, anta utmaningar, söka frihet, leta perspektiv på tillvaron.
"Trygghetskonsulten" Lasse Gustavson gav små inblickar i sitt eget liv, kanske inte så mycket om dramat i maj 1981, utan mer små glimtar från barndomen, händelser i en familj som alla känner igen.
­ Är ni med..?
Och det var dom, åhörarna, som han genom sitt sätt att prata, också ville ha som deltagare. Lasse pratar och samtidigt ska det hända saker inne i auditoriet, förstås, eftersom det ju i grunden var utbildning det han bjöd.
Att kort återge essensen av hans flera timmar långa samtal med åhörarna går förstås inte, man måste delta i en utbildning som denna för att begripa. Försök själv genom att smaka på några nyckelord han använde sig av: motivationsfaktorer ­ Firomodellen ­ personligt ledarskap, handledarskap, chefskap, visionärt ledarskap ­ den kreativa cykeln, de sju faserna...
<span class=MR>Mer beredd än räd</span>
Som lyssnare får man kanske intrycket att han pratade mer om sig själv än man anade. Hans avsnitt om att vara rädd i en grupp, att inte våga saker i livet, att inte våga kliva fram och prata med någon man länge velat ta kontakt med, att visa för sig själv att man inte är rädd för att vara rädd, att i stället se till att vara beredd.
­ Jag är inte rädd för att bli rädd och det hjälpte mig att komma tillbaka till räddningstjänsten.
Han jobbade en tid som brandman efter rehabiliteringen, men klev av och utbildade sig för att i stället arbete med friskvård ­ inom räddningstjänsten. Sedan gick han längre och satsade allt på mental friskvård, kan man säga.
Många som lyssnade i går kom från samma arbetsplats. Kanske jobbar i samma grupp eller team. Men trots att en grupp kan vara liten, händer det ofta att någon ändå inte känner den riktiga tillhörigheten samtidigt som någon annan gör allt för att vara överdrivet öppen.
Man är alltid låg eller hög i gruppen, och inget av dessa två lägen är fel, menar Lasse Gustavson.
Men man behöver vara flexibel, inte stel och fastlåst. Och alla kan ändra sig och sin roll i en grupp.
­ Att människor är olika i en grupp är inte bara bra, det är en förutsättning. Det är polariteten som skapar energin i gruppen, precis som det är med plus och minus i ett batteri.
Men det krävs ett stort mått av vilja till förändring, att förändringen kommer inifrån.
Utvecklingen av goda fungerande arbetslag/grupper/ team, förmågan att få arbetstagare att ta vara på sin kreativitet, utveckling av självkänsla ­ allt är svåra saker och bara att komma till insikt om vad som felar på arbetsplatsen och vad som kan göras bättre, innebär väl ett stort steg framåt.
Och det är där han passar in, Lasse Gustavson, som inspiratör, eller katalysator.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om