Det kallas för rötmånad för att maten helt enkelt ruttnar i fukten och värmen. För då trivs svampar och bakterier som fisken i vattnet. Det första du ska tänka på är kyla och hygien. Tvätta händerna innan du sätter igång i köket eller har hanterat rått kött. Använd alltid rena redskap och ta inte fram mer mat än du tror ska gå åt under måltiden.
– De flesta organismerna är inte farliga utan förstör bara maten. Och det man ska undvika är förstås mögel. Men en del bakterier producerar toxiner som kan göra en sjuk, trots att man hettar upp det man ska äta. För de här gifterna är väldigt värmetåliga, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Hanteringen och temperaturen är alltså A och O. Hållbarheten på livsmedel förkortas av att stå i rumstemperatur och av att åka in och ut ur kylen. Så låt inget stå framme mer än nödvändigt. I kylen rekommenderar myndigheten att det ska vara ordentligt kallt, fyra grader.
Men våga lita på dina sinnen också: Lukta, smaka och titta så att du inte slänger fullt ätlig mat i onödan. Verkar det okej så är det oftast det.
Det finns dock mer att tänka på. Knivar och skärbrädor ska diskas noga när du skurit rått kött eller kyckling, och torka upp all köttsaft med hushållspapper. Ska du bjuda vänner och bekanta på middag är det viktigt att hålla temperaturen i huvudet.
– Har du en buffé med framdukad mat gäller det att hålla varma rätter tillräckligt varma och kall mat kall. Annars riskerar man att sådana här sjukdomsframkallande bakterier och toxiner bildas i maten. Och de har varken lukt eller smak och påverkar inte livsmedlens utseende. Så maten ska aldrig vara framme mer än ett par timmar.
Är det något som är extra känsligt?
– Rå köttfärs och fisk blir snabbt dåligt. Så det och mejerivaror ska in i kylen så fort som möjligt. Dels för att de kan börja lukta och smaka illa, och dels för att det kan tillväxa bakterier som du kan bli sjuk av. Man ska inte köpa för mycket frukt heller, den blir också snabbt dålig.
Enligt Jonas Toljander är kylväskan din bästa kompis under rötmånaden. Så glöm inte den.
– Den är vårt bästa tips. Kylväskan kan du använda när du är på picknick eller är på stranden. Men du kan även ta med den när du handlar för att lägga ner de känsligaste matvarorna bland kylklamparna. Det kan ju bli väldigt varmt i bilen, säger han.