Efter beslut i Miljööverdomstolen 2009 står det klart att Nordkalk får bryta kalk vid Ducker. Nu ska det avgöras på vilket sätt de får göra det.
I dagarna tre, med början i går, håller mark- och miljödomstolen förhandlingar i Visby om vilka krav som ska ställas på Nordkalk.
Bolagets Sverige-vd Anders Mattsson var på plats och förklarade att tiden är knapp för att sätta igång.
- Det är väldigt viktigt att vi kommer igång snart, senast 2013, eftersom det inte är mycket kalk kvar att bryta i det befintliga brottet vid Storugns. Alternativet är ett avbrott i hela verksamheten.
500 miljoner
Anders Mattsson utlovade stora investeringar.
- Det blir över 500 miljoner kronor i ett investeringspaket som sträcker sig över några år. Det ska ske i tre steg, först själva kalktäkten, sedan en uppgradering av sorteringsverket vid Storugns, och sist en upprustning av hamnen.
Frågan om kalkbrytning i Ducker är kontroversiell och det blev diskussion redan om dagordningen för tisdagens förhandlingar.
Nordkalks representanter fick därmed nästan hela dagen på sig att presentera företagets verksamhet och vad de vill göra i Ducker.
Länsstyrelsen och Naturvårdsverket ville dela upp förhandlingarna så att Nordkalks argument kunde bemötas ett och ett. Men domstolen gick på Nordkalks linje och myndigheterna får därför lämna sina synpunkter först på torsdag, sista dagen.
Kritik mot upplägget
Krister Mild, biolog på naturresursavdelningen på Naturvårdsverket och på plats vid förhandlingarna i går, är kritisk.
- Domstolen har valt att helt gå på Nordkalks linje, trots att länsstyrelsen och vi på Naturvårdsverket hade förslag om ett helt annat upplägg. Det hade varit lättare om vi fått diskutera villkoren för brytningen ett och ett.
Vad ska ni ge för synpunkter?
- Vi vill visa på behovet av ett ambitiöst kontrollprogram, med långtgående villkor för att värna naturvärdena. Vi bedömer att bolaget underskattar problemen med att påverka och skada området genom brytningen.
Nordkalks platschef Mikael Lindberg menar att företaget har tekniken för att förhindra den åverkan på miljön Naturvårdsverket varnar för.
- Jag är övertygad om att man kan förena kalkbrytningen med miljöintressena som finns i området. För vår del är det också viktigt att arbetstillfällena inte försvinner.
I dag fortsätter förhandlingarna med en översyn på plats vid Ducker. Tidigast i november väntas domstolen meddela utslag.