Den som hittar döda fåglar kan rapportera fynden till länsstyrelsen eller SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt). Det har många gotlänningar gjort. Vanligast är fynd av havsfåglar, som döda sillgrisslor som under augusti hittats från Fårö i norr till Hablingbo i söder.
Flest fynd har gjorts längs öns västkust, men rapporter från östkusten om måsfåglar, svan och småtärnor har lämnats till SVA. Även på det inre av ön hittas döda fåglar. Fågelinfluensa är vanligast bland sjöfåglar, men SVA har fått rapporter om döda koltrastar, en vråk och en sparvhök, en morkulla, två hackspettar och döda talgoxar.
För att hantera och omhänderta fåglarna inledde länsstyrelsen arbete tillsammans med bland annat Livräddningssällskapet och Broström Gotland AB. Även personal från Region Gotland har deltagit i sökandet efter döda fåglar. Arbetet har koncentrerats till stränder som är välbesökta av människor.
På fastlandet hittas sjuka fåglar allt längre norrut. Även om rapporter om döda fåglar fortsätter att komma även på Gotland så har länsstyrelsen beslutat att trappa ner insamlingen. Livräddarna avslutade sitt insamlingsarbete i och med att man lämnade Tofta strand den 6 augusti. Efter Medeltidsveckan upphör allt aktivt insamlingsarbete av fåglar.
Gotlands ornitologiska förening har gått längs hela öns västkust för att kartlägga spridningen.
– De rapporter som SVA och länsstyrelsen har ger inte hela bilden, utan visar bara fynd där människor vistas. Vi har även inventerat ute till havs, berättar ordföranden Måns Hjernquist.
Ornitologerna använder kusten från Eksta till Fröjel som ett kontrollområde. Sträckan undersöks dagligen.
– Jag tror inte att utbrottet avtagit. Att länsstyrelsen trappar ner insamlingen beror nog mest på att de behöver använda resurserna till annat, säger Måns Hjernquist och fortsätter:
– Det här är det första utbrottet under en sommar. Risken är att det fortsätter under hösten och vintern. Det är riktigt oroande.
Utbrottet verkar ha drabbat sillgrisslor och tordmular särskilt hårt.
– Det är flera tusen döda individer. Hur många, är svårt att bedöma. Mörkertalet är stort. Eftersom det drabbar vuxna fåglar, och sillgrisslor som har en långsam reproduktion, kan det ha påverkat populationen på Stora Karlsö hårt, befarar Måns Hjernquist.
Senare i höst ska ornitologerna och länsstyrelsen sammanställa alla uppgifter för få en bättre bild av utbrottet.