Nu blir det slut på champagnesprut
Gustaf Hoffstedts önskan om förbud mot att spruta champagne på krogen kan bli verklighet. - Vi håller på med en översyn av hur vi ska få en bättre miljö, säger Lena Celion, kommunalråd.
Foto: Bengan Zettergren
Ytterst ansvarig för sådana frågor är kommunalråden Lena Celion (m) och Lars Thomsson (c).
Och ett arbete för att förbättra miljön, såväl på krogen som på stan, pågår mellan politiker, polis och krog- och restaurangbranschen.
- Det har varit mycket stök de senaste åren, framför allt under vecka 29. Vi arbetar med att få bättre ordning nästa sommar, säger Jörgen Wiss, alkoholhandläggare inom Gotlands kommun.
Får stöd på krogar
Även bland krogpersonalen tycks ett stöd finnas för ett intensifierat arbete mot partyfolkets vanor, framför allt under den så kallade Stockholmsveckan.
- Vi ser positivt på att man skärper reglerna, säger Niklas Sjöblom, vd för Wisby Strand där även Kallbadhuset - det inneställe som förekommit mest i diskussionerna kring champagnesprut och försäljning av så kallade helrör (hela flaskor med sprit) - ingår.
- Förra året fick vi en del reaktioner, och då var det stökigt. Vi blev tagna på sängen. Men i år har vi skärpt till våra regler avsevärt och bland annat infört begränsningar i hur stora inköp man får göra, oavsett storleken på det sällskap man är i. Helrör har vi inte sålt alls, säger Niklas Sjöblom.
Bättre i Båstad
Gotlands kommun har haft Båstad kommun som förebild i diskussionerna kring hur alkohollagarna efterlevs. Där har man sedan ett par år tillbaka arbetat hårt med tillsyn och utbildning av krogpersonal.
- Champagnesprutning förekommer fortfarande enstaka gånger, men det har blivit betydligt bättre. De personer som inte respekterar reglerna avvisas från stället, redogör Per-Martin Boklund, alkoholhandläggare inom Båstads kommun.
Vill ha bort det
- Fenomenet med helrörsförsäljning och champagnesprut förekommer sedan några år tillbaka, men vi försöker arbeta bort det. Vi har fått vissa klagomål från enstaka gäster som tycker att de ska få hantera sina inköp som de vill, men på det stora hela har vi fått en bättre krogmiljö och förhoppningsvis en minskad berusningsgrad på gästerna, säger Per-Martin Boklund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!