"Nu blir det volymer igen"

­ Fiskfabriken är mycket positiv för det gotländska fisket. Nu blir det volymer igen!
Det säger länsfiskekonsulenten Rolf Gydemo.
Men han ser också risker med att fiskare inriktar sig helt på skarpsillsfiske. Gotländskt fiske mår bäst av mångfald.

Gotland2004-02-04 04:00
Visst har det funnits en fiskberedning på Gotland innan fiskfabriken drog igång, men med den nya fiskfabriken i Ronehamn kommer den mer storskaliga fiskeindustrin tillbaka till ön. Det är mycket positivt, tycker länsfiskekonsulenten Rolf Gydemo. Skarpsillsfisket till fiskfabriken erbjuder dessutom ett långt säkrare och jämnare fiske än vad torskfisket har varit på senare år.
Men det är bara de stora båtarna som kan fiska skarpsill till fiskfabriken. Mindre båtar kan inte gå ut med de trålar som man måste ha i det här fisket. De fem gotländska båtar som just nu fiskar skarpsill motsvarar bara 10 procent av den gotländska fiskeflottan.
­ Vad ska det bli av fisket för alla de andra båtarna? Det är en fråga som vi sliter med just nu, säger Rolf Gydemo.
Han tror att det kan bli bra på sikt och att fiskfabriken kommer att medverka till en gynnsam utveckling för hela det gotländska fisket. För kanske kan de båtar som transporterar skarpsill till Ryssland också ha med sig annan fisk i lasten? Rolf Gydemo minns hur man under 90-talet exporterade stora mängder gotländsk flundra till Ryssland och kanske är det en verksamhet som skulle kunna återupptas.
Och kanske kan den strömming som blir en bifångst vid skarpsillsfisket utgöra basen för en förädling av strömming på Gotland? När strömmingsfiske från mindre båtar är väderkänsligt så kommer ju de här strömmingarna iland också i lite hårdare väder.
Viktigt är det i alla fall att den gotländska fiskeflottan inte helt inriktar sig på skarpsillsfiske, utan jobbar vidare med ett diversifierat fiske, understryker Rolf Gydemo:
­ Rätt vad det är händer det något med beståndet eller med regelverket. Ett långsiktigt hållbart fiske bygger på att man ska fiska de arter som går att fiska när de finns och så mycket som de tål.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om