De här grupperna ingår i vaccineringens fas tre

Från och med torsdag går Gotland in i fas tre av vaccinationen mot covid-19. Så här ser prioriteringsordningen ut inom fasen.

Vaccinsamordnare Christine Senter.

Vaccinsamordnare Christine Senter.

Foto: Malin Stenström/montage

Gotland2021-04-29 08:29

I fas tre ingår personer 60-64 år, både med och utan ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19, personer 18-59 år med ökad sjukdomsrisk samt personer 18-59 år med demenssjukdom, kognitiv eller fysisk funktionsnedsättning eller personer i socialt utsatta situationer.

I den inledande delen av fas tre kommer personer 60-64 år att vaccineras, där bokningen öppnar för en årskull i taget. Även sammanboende kan då boka tid för vaccination, förutsatt att denne ingår i åldersprioriteringen 60-64 år. På torsdagen kunde personer födda 1957 och tidigare boka tid för vaccinering.

– Gruppen 60-64 år med riskfaktor är så pass liten att Sveriges regioner gemensamt har enats om att samtidigt prioritera gruppen 60-64 år utan risk. Det är helt enkelt inte görbart att dela upp så små grupper och samtidigt hålla en hög takt i vaccinationerna, säger vaccinsamordnare Christine Senter i ett pressmeddelande.

I fas tre ingår även personer 18-59 år med någon av de riskfaktorer som definierats av Folkhälsomyndigheten. När det blir aktuellt för den gruppen att vaccineras, kommer även detta ske med någon form av åldersindelning där de äldsta prioriteras först. Det är inte möjligt för sammanboende till person 18-59 år med en riskfaktor, att samtidigt boka tid för vaccination. Den sammanboende får då invänta aktuellt fas för att själv bli vaccinerad.

De som Folkhälsomyndigheten definierat att ingå i fas tre utifrån riskfaktorer är:

Personer som kontrolleras i sjukvården för kronisk hjärt- och kärlsjukdom, inklusive stroke och högt blodtryck (så kallad hypertoni)

Personer som kontrolleras i sjukvården för kronisk lungsjukdom såsom KOL samt svår och instabil astma.

Personer som på grund av funktionsnedsättning eller av sjukvården konstaterats ha sjukdom eller tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och svårighet att hosta upp slem (till exempel på grund av extrem fetma, det vill säga ett BMI över 40, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).

Personer som kontrolleras i sjukvården för kronisk lever- eller njursvikt

Personer med diabetes typ 1 och 2.

Tillstånd som av sjukvården konstaterats innebära kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Personer med Downs syndrom.

Vaccinsamordnare Christine Senter.
Vaccinsamordnare Christine Senter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!