Konkurrensen är hård. Hos många företag i besöksnäringen kan man redan anmäla intresse om jobb som bartender, receptionist eller kock, eller i lantbruksföretag som bärplockare eller ogräsrensare. Under julen är många ungdomar lediga. Ett utmärkt tillfälle att arrangera drop in för de som vill söka sommarjobb, tyckte socialförvaltningens rekryterare.
Under första dagen kom inte en enda, men på onsdagen kom några intresserade. En av dem var Adnan Aljassem som arbetade som skräddare innan han kom till Sverige, men som nu utbildat sig till vårdbiträde samtidigt som han läst svenska vid SFI.
– Jag vill jobba med funktionsnedsatta inom omsorgen, säger han och berättar att han tänker fortsätta att utbilda sig till undersköterska.
Av rekryteraren Lotta Segerdahl-Wahlby fick han veta att det behövs cirka 100 sommarvikarier i omsorgen.
– Totalt behöver socialförvaltningen 500 vikarier. Mest inom äldreomsorgen. Där behövs 350 stycken, berättar hon.
Med så stort behov har förvaltningen ett helt team som arbetar med rekrytering.
– Vi besöker bland annat skolor med vårdutbildningar, åker till Folkan i Hemse, deltar vid mässor på fastlandet, berättar Lotta Segerdahl-Wahlby.
Trots det intensiva arbetet blir det alltid svårt att fylla vakanserna.
– Jo. Det blir lite svårare för varje år. Det blir säkert problem nästa sommar med, säger Lotta Segerdahl-Wahlby.
I somras var bristen på vikarier så stor att socialförvaltningen lockade med bonus för sin egen personal, om de sparade eller flyttade semesterveckor. Man lockade även sökande från fastlandet genom att lova hjälp med hyran.
– Det är särskilt svårt att få vikarier till hemtjänsten på norra och södra Gotland. Behovet är också svårt att bedöma, eftersom vi inte vet så långt i förväg hur många sommarboende med beviljad hemtjänst som kommer till ön, säger Lotta Segerdahl-Wahlby.
Många unga söker jobb på digitala vägar. En annan erfarenhet efter drop in under mellandagarna i fjol och i år är att få har bestämt sig så tidigt.
– Nej. Vi kör igång tidigare och tidigare, men de sökande bestämmer sig allt senare. Många hör inte av sig förrän i mars eller april, säger Lotta Segerdahl-Wahlby.
De som intervjuades under mellandagarna kan få besked om sommarjobb mot slutet av januari. En del behöver komplettera med personbevis eller uppehållstillstånd, utdrag ur belastningsregister och referenser från tidigare arbetsplatser.