Nu certifieras stallpersonalen

Swedish Meats certifierar stallpersonalen. På Gotland är det sex anställda som efter en utbildning i djuromsorg får ta emot certifikaten.
Men bakom det högtidliga tonläget finns ett allvar.
Ett allvar som har blivit alltmer uppenbart genom de många reportage som visat att missförhållanden, djurplågeri och olagligt långa djurtransporter förekommer på flera håll i landet. Så även på Gotland.
­ Tv-programmen och kritiken var det som väckte oss, säger Göran Fransson, Swedish Meats produktionschef för nöt och lamm.

Gotland2002-03-07 04:00
Det är av allt att döma en omskakad bransch som nu tar till krafttag för att komma till rätta med avarterna inom näringen.
­ Min spontana reaktion var en svordom. Det här har ruskat om, säger Kurt Hallbom, platschef vid Swedish Meats anläggning i Visby, om de reportage som med plågsam tydlighet har visat hur djur far illa även i Sverige.
Här fanns även ett av Swedish Meats slakterier med. Nu vill företaget visa att man har tagit åt sig av kritiken och att man tar problemen på allvar. Göran Fransson berättar att det har varit en kraftigt negativ reaktion inom branschen.
<span class=MR>Kraven ökar</span>
Och kraven på köttindustrin ökar, både bland allmänhet och slakterikunder, vilket sätter ytterligare press på branschen.
­ Även kunderna ställer krav, säger Göran Fransson och nämner Mc Donalds som en av de mer medvetna.
I går delades certifikat ut till sex anställda vid slakteriet i Visby. Eller rättare sagt, det var tänkt att de skulle delas ut om inte ett förargligt strömavbrott hade inträffat på eftermiddagen. Personalen behövdes i produktionen som nu blev försenad, vilket medförde att den högtidliga ceremonin med kaffe och tårta som var planerad får vänta till på måndag.
Totalt är det 141 medarbetare som certifieras på Swedish Meats åtta slakterier i landet. Det innebär att man har certifierat tre fjärdedelar av dem som behöver detta för sitt arbete. Den nya policyn är att ingen som inte är certifierad ska få arbeta med djur.
­ Ledningen gjorde i september ett tydligt ställningstagande och bestämde sig för att satsa på den här utbildningen, säger Göran Fransson.
<span class=MR>Förstå djurs beteende</span>
Det handlar om att förstå djurs beteenden i olika situationer och vilka lagar som finns att rätta sig efter. Certifieringsutbildningen ska också ge kunskaper om de krav, värderingar och attityder som Swedish Meats anser ska gälla för transport, indrivning, bedövning och avblodning av djur.
Utbildningen, som främst är praktiskt inriktad, inleds med en teoretisk kurs på fyra timmar.
­ Det kan kanske tyckas lite, men vi börjar ju inte från noll. Vi har arbetat med djuromsorg och haft utbildning i många år, men nu blir det mer formaliserat, säger Göran Fransson.
Att vara lämplig att hantera djur är en egenskap som Swedish Meats vill betona allt mer. Här är stresstålighet och kunskap om djurs beteende nyckelord.
Dessutom vill man inte ha in stressade djur i produktionen eftersom det påverkar köttet negativt, berättar Göran Fransson.
Hur märker man om en person inte är lämplig att hantera djur?
­ Det kan vara att personen tar till överkrafter för att fösa fram djuret eller att "vrida svans" för att få det att gå. Det handlar mycket om hur man närmar sig djuret, säger Kurt Hallbom.
<span class=MR>Öppnare attityd</span>
Även djurtransportörer får genomgå en certifieringsutbildning som ska vara klar till sommaren. Nyligen har flera olagligt långa djurtransporter, det vill säga längre än åtta timmar, från Gotland till fastlandsslakterier avslöjats.
Att inta en öppnare attityd med större insyn är också en del av Swedish Meats satsning på att förbättra sitt och branschens rykte. Slakterierna, som tidigare har varit något av en sluten värld, ska till exempel ha öppet hus under en vecka senare i år.
­ Vi ska öppna slakteriet för allmänheten, lovar Kurt Hallbom.
­ Vi har ingenting att dölja, säger Göran Fransson.
De sex som certifieras på Gotland är Magnus Lindström, Benny Ahlby, Stefan Hagström, Tomas Andersson, Nurija Avdic och Pål Karlsson. Ytterligare fem kan komma att certifieras inom kort efter genomgången praktik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om