Nu drar de år samma framtidshåll Ny organisation är under bildande
Östra Gotland är på god väg att få en ny framtidsinriktad organisation.
Mötet slutade med att man gav i uppdrag åt dussinet personer att förbereda ett möte där man ska försöka forma en organisation, enas om stadgar som ska styra verksamheten samt inte minst, enas om vilka personer som är bäst skickade att i ord och handling, leda visionerna mot konkreta förslag.
Mötet hade kallats samman av fd skolgruppen i Östergarn, som nu både gett upp hoppet om att kunna rädda Östergarns skola kvar som skola, och man gav upp sin funktion som grupp dessutom. Mötet i går blev gruppens sista, nu ska framtidstron i Östergarn, Gammelgarn, Kräklingbo, Anga och Ala samlas under något nytt vad det nu blir.
<span class=MR>Hindra nedmontering</span>
Vi måste hindra en fortsatt nedmontering, sa Erik Hoffstedt inledningsvis och påminde om försvinnande kommunala verksamheter, butiker med mera.
Och vi måste gå tillsammans för att stärka bygden, kanske genom att bilda en intresseförening.
Idéer och uppslag saknas inte, det stod klart redan mot slutet av förra året när man samlade ihop en diger katalog med tips och idéer.
Många som tog till orda vid mötet i går betonade vikten av att det som nu göras, måste göras för och tillsammans med företagen i de nämnda socknarna.
Bo Jacobson som suttit med i framtidsgruppen, formulerade sina tankar med filosofisk touch:
Vi ska prata med varandra, inte om varandra. Och vi sk försöka se problemen som olösta möjligheter.
Bertil Eriksson som går en aktivitetsledarkurs för människor som vill jobba i turistnäringen, marknadsförde sig själv och det han kan bidrag med.
Tommy Malmquist tog upp den blivande nya restaurangrörelsen i Katthammarsvik som ett exempel på företagande med kvalitet.
<span class=MR>En Stockholmsskärv</span>
Någon tyckte att alla i socknarna kunde bidra med fem kronor var i veckan (inklusive sommargästerna).
Det skulle ge 200000 kronor på ett år, på fem år skulle kapitalet vara en miljon, pengar som kunde förvaltas av en stiftelse och bli en grundplåt för olika projekt.
Gunnar Bendelin gick lite mot strömmen och tyckte att det fanns nog redan med intresseorganisationer. Han såg en risk att det ändå blir i stort sett samma personer som redan är organiserade/engagerade, som tar plats i den nya organisationen.
Men det vore nog bra med en företagarförening, tyckte Gunnar Bendelin, och gav sitt stöd till tankarna på att man måste försöka skaka fram byggbara tomter på Östergarnslandet, både för sommarboende och för permanentboende.
Det är en oerhört viktig fråga.
Det tyckte också Susanne Welin-Berger, som påminde om att man inte bara ska rikta sig mot turisterna, utan också se till att skapa möjligheter för kommande generationer att bo kvar på östra Gotland.
Kanske ska man marknadsföra stillheten på Östergarnslandet? Locka folk dit med vacker natur, kultur i en miljö som bjuder avspänd (andlig?) anknytning?
Björn Håkansson var lite orolig för att man var inne på fel spår när det gäller formaliteterna kring hur den nya organisationen skulle bildas.
<span class=MR>Ska arbeta vidare</span>
Gänget som nu ska arbeta vidare med att ta fram förslag till grund och stadgar för det nya, är bland andra Sven Nordberg, Jakob Gustafson, Leif Söderström, Susanne Welin-Berger, Johan Lindblad, Olof Thomsson, Thomas Wallin, Birgitta Eidmann, Jan Karlsson, Arthur Ross, Bertil Eriksson, Ylva Gottberg, Tommy Hansson och Ulla Malmquist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!