Nu drar mellofesten igång: "Jag tror på mina låtar"

Årets upplaga av Melodifestivalen genomförs utan publik, men med större fokus på låtarna. Brist på annan livemusik kanske till och med kan locka en och annan melloskeptiker att titta. Dessutom medverkar inte mindre än tre gotlänningar.

Årets Melodifestival sker helt utan turné och publik. Alla deltävlingar, andra chansen och finalen sänds från Annexet i Stockholm.

Årets Melodifestival sker helt utan turné och publik. Alla deltävlingar, andra chansen och finalen sänds från Annexet i Stockholm.

Foto: Montage

Gotland2021-02-05 19:00

Imorgon lördag går startskottet för den sex veckor långa, årliga musikfesten. I år genomförs den med några stora förändringar på grund av pandemin. Den sedvanliga turnén runt i olika svenska städer uteblir och alla program sänds från Annexet i Stockholm – utan publik. I stället riktas fokus mot tv-tittarna som kommer att få njuta (eller uppröras) av musiken från en specialbyggd och, enligt SVT, "klubbig" scen. Ständig programledare som ska lotsa oss igenom veckorna är schlagergeneralen Christer Björkman, som gör sin sista säsong för Melodifestivalen. Björkman kommer att få sällskap på scen av olika programledare varje vecka.

Årets Melodifestival har dessutom många bidrag med gotländska inslag. Faktum är att hela festivalen inleds med låten "One touch" som framförs av förre idoldeltagaren Kadiatou där gotlänningen Linnea Deb är en av låtskrivarna.

– Det är en upptempolåt som passar Kadiatou som handen i handsken, berättar Linnea Deb, som dock inte kan avslöja mer.

Totalt har den numer rutinerade mello-låtskrivaren Linnea Deb med fyra låtar i tävlingen. 

– Melodifestivalen betyder väldigt mycket som plattform. Normalt när man har släpp för en låt kanske hundra personer ser det, i det här forumet når man ut till kanske tre miljoner människor. Det är en stor möjlighet att få ut sina låtar, och kanske ännu mer i år när folk saknar livemusik och eventuellt ännu fler tittar, säger hon.

Men det blir inget vanligt år heller för låtskrivarna, som i normala fall finns på plats under sändningen.

– I år får vi inte vara där så jag kommer att sitta hemma i soffan och titta.

Vad tror du om dina låtars chanser att vinna tävlingen?

– Jag tror på mina låtar och är jättestolt över dem. Men har man fyra bebisar kan man inte säga vem av dem man tycker bäst om, säger Linnea Deb och skrattar.

Herman Gardarfve, bördig från Vibble, gjorde premiär som låtskrivare i mello förra året, och kammade hem vinsten med bidraget "Move" framfört av The Mamas. I år är han tillbaka med två låtar. Den första framförs av låtskrivarkollegan Patrik Jean, som också ligger bakom fjolårets vinnarlåt, i deltävling 2.

– Det är skitkul att han får träda fram som artist själv. Det är en härlig, glad poplåt som följer hans sound. Sedan har vi dragit det lite mer åt mellohållet, säger Herman Gardarfve.

Hur gör man det?

– Det är lite mer storslaget på något sätt. Man får tänka till lite mer än man kanske gjort i vanliga fall.

Kommer du själv snart medverka som artist också?

– Nej, jag trivs så bra med att sitta bakom skärmen i studion. Jag fick smaka på artistgrejen i Idol 2015, det räcker så, säger han och skrattar.

Det andra bidraget som Herman Gardarfve, tillsammans med Cornelia Jakobsdotter, Amanda Björkegren och artisten själv, ligger bakom är "Best of me" med Efraim Leo. Låten kom till på några timmar under ett mellolåtskrivarcamp.

– Det är också en poplåt och jag har jobbat med Efraim tidigare. Under en sån där dag är det ganska mycket prestationsångest och stress för man vill så gärna få ihop något. Men vi hade feeling hela dagen, klickade med varandra och kände att fasen det här är bra.

Efter förra årets vinst, har du nu listat ut hur man skriver en vinnarlåt?

– Nej, det är omöjligt att veta innan. Men det känns ganska fort ifall någon av låtarna går hem. Jag tycker att båda låtarna jag har med har potential att gå vidare, samtidigt finns många gamla favoriter med bland deltagarna i år, säger Herman Gardarfve och fortsätter:

– Det är ändå lite skönt att ha den här vinsten i ryggen. Nu kan jag mer njuta och det är inte lika mycket press. Jag tycker mest att det är skitkul att jag har fått med låtar igen.

Gotländska artisten Clara Klingenström kommer dock att få vara på plats, då hon gör premiär på melloscenen med låten "Behöver inte dig idag" i deltävling 4.

– Jag har haft en del kontrollbehov över att numret ska bli så mycket Clara Klingenström som möjligt. Jag gör kläderna själv och bestämmer hur allt ska se ut på scen. Men nu fokuserar jag mest på att vara lugn och känna att det ska bli väldigt roligt, säger hon.

Clara Klingenström kommer att tävla mot artister som Tess Merkel, Eric Saade och förra årets mellovinnare The Mamas.

– Jag försöker att inte fokusera så mycket på de andra, då blir det lätt att jag börjar sätta upp en massa krav.

Än så länge har hon inte fått se scenen utan de har repat i en annan lokal. Att vara med i Melodifestivalen under ett pandemiår har sina nackdelar, men också fördelar, anser hon.

– Självklart hade jag velat haft en publik. Av alla år man kunnat komma med i Melodifestivalen blev det ett år utan publik, säger hon, och tillägger:

– Men jag tror också att det finns vissa fördelar, som att jag verkligen kan fokusera på att ta kameran och på tittarna.

Melodifestivalen 2021

Deltävling 1: Sänds 6 februari med programledare Christer Björkman och Lena Philipsson.

Deltävling 2: 13 februari med programledare Christer Björkman, Oscar Zia och Anis Don Demina.

Deltävling 3: 20 februari med programledare Christer Björkman och Jason ”Timbuktu” Diakité.

Deltävling 4: 27 februari med Christer Björkman, Pernilla Wahlgren och Per Andersson.

Andra chansen: 6 mars med Christer Björkman och Shirley Clamp.

Finalen: 13 mars med Christer Björkman, Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!