Nu får de äldre hemlagad mat
Färsk, gotländsk potatis blir det - och i övrigt så mycket gotländska råvaror som möjligt.I dag körs de allra första portionerna "hemlagad" mat ut till de äldre på Gotland.
Kocken Fritiof Svensson tvättar ur grytorna efter dagens matlagning.
Foto: Bengan Zettergren
Solklintsskolan har hittills lagat cirka 800 portioner dagligen, till skolor och förskolor i Slite, Lärbro, Fole och Gothem, samt till äldreboendet Kilåkern i Slite.
Förpackas och kyls
Nu tillkommer de cirka 760 portionerna som lagas, förpackas och kyls under måndagar och tisdagar, och som sedan hämtas och körs ut till kunderna, de hemmaboende äldre runt om på ön, under onsdag till fredag.
- De äldre uppskattar när de får lokalproducerad mat, och vi som jobbar här är positiva. Det är jättebra att vi får den här möjligheten, resonerar Martina Kalmén, enhetschef för norra Gotland när det gäller skolköken, under den andra dagen av matlagning till de äldre.
Solklintsskolan, där köket har ungefär sex och en halv tjänst att tillgå, kommer att laga tio rätter i veckan enligt rullande sjuveckorsmenyer. Efter sju veckor ser alltså menyn ut exakt som den första veckan, de sex veckorna däremellan förnyas rätterna efter hand och varieras också beroende på stundande speciella högtider, som jul och påsk.
Den tidigare leverantören, förlagd i västmanländska Sala, av mat till öns äldre har bland annat kritiserats för sin "gummi-aktiga" potatis.
Ett lätt beslut
Beslutet att byta till gotländsk, färsk och oskalad potatis var ett lätt beslut att ta, berättar Martina Kalmén.
- Jag sa direkt att om vi får det här uppdraget och om vi ska ändra någonting, då är det potatisen, säger hon.
- Vi på Gotland har bra kvalitet på potatisen, året runt, och den behöver inte skalas. I övrigt använder vi förstås så mycket gotländska råvaror som möjligt när vi lagar vår mat.
När Solklintsskolan fick uppdraget att laga de äldres mat, nappade cirka 700 av Gotlands totalt 1 600 hemmaboende äldre som får mat hemkörd på erbjudandet om lokalproducerad mat.
- Men den siffran ökade raskt till 760 personer. Vi hoppas förstås att ännu fler ska välja lokalt lagad mat, säger Martina Kalmén, som i dag kan se de första portionerna lämna Solklintsskolans stora kylutyrmme.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!