Nu får du sota dina egna kanaler
I och med att den nya lagen om skydd mot olyckor infördes öppnades också möjligheten för fastighetsägare att sota sina egna anläggningar. I lördags hölls den första kursen för de så kallade egensotarna.Åke Karlsson, Brandförebyggarna, höll i utbildning som omfattade 15 elever.
För att få sota din egen anläggning har Gotlands kommun ställt krav på att man har viss grundutbildning.
Utan den kan man inte söka och få licens för att sota själv.
Egen utrustning
- Det är en hel del kunskaper man behöver ha för att sota själv, säger Åke Karlsson. Du måste känna till din egen anläggning, rökkanaler, vilken typ av skorsten du har och inte minst vilket bränsle du använder.
Den som själv sotar skall också hålla sig med egen utrustning. Den grundutrustning som behövs kostar omkring 1.200 kronor, berättar Åke Karlsson.
- Det är inte billigt, säger han. Och många drar sig nog för att sota själv när man märker vilka kunskaper och vilka kostnader det för med sig.
Att människor nu kan välja att sota själv istället för att anlita sotare är ingenting som oroar Åke Karlsson ur sysselsättningssynpunkt.
- Vi har som sagt 70 personer anmälda till utbildning och vi har kanske 8.000 vedpannor på ön, så vi sotare kommer inte att sakna jobb.
Risken finns
Det som ytterligare gör att sotarna kommer att vara sysselsatta är man nu inför en så kallad brandskyddskontroll där olika typer av anläggningar skall inspekteras med olika intervall.
-Det är en mycket noggrann kontroll där vi filmar anläggningarna både utifrån och inifrån, säger Åke Karlsson. För en vedpanna skall sådan kontroll göras vart annat år och för en oljepanna vart fjärde år.
- Den här kontrollen kommer att kosta lite, 500-600 kronor åtminstone, säger Åke Karlsson. Så det blir faktiskt dyrare för fastighetsägaren än det gamla systemet med sotning inom vissa intervall.
Åke Karlsson tror att det finns en risk med att låta fastighetsägarna sota själva.
- Jag tror inte att man kommer att sota så ofta som det faktiskt behövs, säger han. En vedpanna skall exempelvis sotas var åttonde vecka. Jag tvivlar på att det är många fastighetsägare som kommer att kliva upp på taket så ofta. Och då bränner soten fast och risken för soteld ökar.
Fulltecknade kurser
Under kursen har man gått igenom de regelverk som finns. Man har pratat om hur viktigt det är att ha kunskap om de egna anläggningenj, att man känner till den egna eldstaden, rökkanaler och olika sorters skorstenar och hur de reagerar på höga temperaturer.
Också säkerhetsfunktioner gick igenom liksom miljöfrågor.
- Det gäller att elda rätt för att vara snäll mot miljön, säger Åke Karlsson.
Under våren kommer det att hållas ytterligare två kurser. Men kurserna är redan fulltecknade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!