Tillsammans med Tele2 genomför just nu Telenor införandet av 5G-nätet i Sverige. 60 till 80 befintliga basstationer i veckan uppgraderas från 4G till 5G.
– Vi bygger så snabbt vi kan. Det motsvarar två städer av Umeås storlek i veckan, säger Björn Ivar Moen, vd Telenor Sverige AB.
På Gotland är Visby och Fårösund först ut. Omkring två ton tunga antenner har redan monterats i många av masterna där, och investeringen totalt i landet landar på flera miljarder kronor.
– Vi jobbar nu med att uppgradera de andra basstationerna på Gotland så snabbt vi kan, säger han.
På vissa håll på ön, där radiolänk hittills har förbundit antenner och master med internet, grävs nu kabel för fiber. Det kommer att öka kapaciteten märkbart. Antalet antenner ska också ökas med 50 procent.
– Det innebär att du får ännu bättre täckning inomhus, säger Andreas Kristensson, ansvarig för affärsutvecklingen av Telenors 5G-satsning.
Han uppskattar att tio gånger fler användare i landet kan använda 5G mot 4G, med en betydligt högre hastighet.
– Kapaciteten i Visby har femdubblats. Du har högre hastighet i din mobil än i den grävda fiberkabeln in i huset. Det ger enorma möjligheter, säger Andreas Kristensson och pekar på företag, som nu kan använda det nya snabbare mobilnätet i helt nya tekniska lösningar.
För exempelvis räddningstjänsten innebär 5G också nya sätt att använda teknik.
– Tänk att du kan sitta i en brandbil och ha kameror som du kan streama i realtid. Det gör att du kan fatta andra beslut, till exempel genom att använda drönare och VR-glasögon, säger han.
Nyare mobiltelefoner kan, beroende på abonnemangsform, använda 5G omgående när det har kopplats in. Då anger mobilen "5G" högst upp på skärmen. Hittills har det nya nätet visat sig fungera väl, även vid stora publika arrangemang som den pågående Almedalsveckan där omkring 100 000 tillresta väntas till Visby.
– Titta på Swedish Rock, med 40 000 människor på samma plats. Då fungerade det himla bra, säger Björn Ivar Moen.
Han berättar att målet är att ha 99 procents täckning i Sverige till slutet av nästa år. För Gotland, med sitt strategiska läge, är utbyggnaden intressant även för militära ändamål.
– Vi har ett gott samarbete med Försvarsmakten. Att ha en stabil infrastruktur är viktigt även för civilförsvaret, säger Björn Ivar Moen.