Nu får Johan sin hittelön - 50 500 kr

125 000 kronor i lösen för 1 372 gotländska silvermynt från 1400-talet i Burs. 95 000 kronor för ett vikingatida skattfynd från Ardre. 41 500 kronor till upphittaren av två guldhalsringar i Mästerby.

Gotland2005-12-23 06:00
Lagom till jul delas nära halv miljon kronor ut till 11 gotlänningar som har gjort skattfynd på sina marker. GA har tidigare berättat om åratals väntan på lösen. Nu är beslutet fattat om hittelön.
- Det var på tiden, säger Johan Lundqvist i Othem som nu får 50 500 kronor i hittelön för ett första fynd som han gjorde i sin åker. Det var samma år som Spillingsskatten kom i dagen och han ringde direkt till Majvor Östergren och berättade om sitt fynd. Så småningom har han mer pengar att vänta i inlösen av en silverskatt som han fann senare.
För tre år sedan skulle han bygga en golfbana på sin mark. Grävningsarbetet var igång och när torven tagits bort vid sextonde hålet kom 600 arabiska silvermynt och mängder av bronsföremål i dagen.
- Det hade regnat och när jag gick ut såg jag ett 30-tal silvermynt i den blöta jorden. Det var en häftig känsla och jag ringde och frågade vad jag skulle göra. Anmäl det, du får inlösen inom sex månader, sade hon. Men tiden gick och inget hände.
Vid närmare efterforskning visade det sig att Johan Engqvist inte var ensam om att vänta på lösen. Andra gotlänningar som hade hittat skatter långt före honom hade också fått vänta på beslut om pengar. Några hade fått vänta i decennium. En upphittare hade avlidit och en pojke som hittat en skatt hade hunnit bli vuxen.

Hösten 2003
Hösten 2003 skrev GA om saken och under åren som därefter har gått har ärendet följts i en rad tidningsartiklar. I november 2003 skickades en lista från Länsmuseet i Visby till Riksantikvarieämbetet i Stockholm med rapporter från 47 undersökningar med metallsökare som hade gjorts på gotländska fyndplatser. I listan angav museet ett antal ärenden där fynd hade lämnats in av enskilda upphittare och som skulle kunna bli aktuella för lösen.
Handläggning och utredning har tagit tid vid Riksantikvarieämbetet, RAÄ, Statens historiska museer, SHM, och Kungliga myntkabinettet.
Men i tisdags fattades beslut om inlösen i 11 ärenden om totalt 439 100 kronor.

1 372 mynt
Ett exempel är ett medeltida skattfynd från Burs socken. Det består av 1 372 gotländska mynt, så kallade gotar, från 1400-talet. Ersättningen för inlösen är
125 000 kronor. Ett vikingatida skattfynd med 297 mynt, bitsilver och en bit virad halsring från Ardre socken ger 95 000 kronor i inlösen. 41 500 kronor i ersättning blir det för ett depåfynd, det vill säga där två eller flera föremål blivit nedlagda samtidigt, med två guldhalsringar funna i Mästerby socken. Under 2005 och 2004 har två större skattfynd lämnats in på Gotland och är nu under arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om