Nu kan Emma kalla sig ”mästarinna”

På onsdagen tar den gotländska målaren Emma Broberg emot sitt mästarbrev i Blå hallen i Stockholm. ”Det är kul att stoltsera med”, säger hon.

Emma Broberg.

Emma Broberg.

Foto: Pressbild

Gotland2022-11-02 11:05

Den 14 december i fjol blev Emma Broberg godkänd mästare, efter att ha läst en tio veckor lång kurs inriktad på bokföring och företagande. Nu, snart ett år senare, ska hon få ta emot det fysiska beviset på erkännandet under en ceremoni i Blå hallen, som ligger i Stockholms stadshus.

– Man får ta med sig två gäster, så min syster och min son ska följa med. Det ska bli väldigt roligt, säger Emma Broberg.

Som utbildad dekoratör arbetade hon i butik i några år, innan hon bestämde sig för att läsa en utbildning i finsnickeri. När hon avslutade den 2011 visste hon att hon ville arbeta med något kreativt.

– Så jag sökte ett jobb på en målerifirma här på Gotland. De sade nej till att anställa mig som målare, men tog emot mig som lärling, säger Emma Broberg och fortsätter:

– Det ligger lite i familjen – morfar var målare och jag har en morbror som också är det.

undefined
Blå hallen är mest känd för att husera den årliga banketten i samband med Nobelprisutdelningen.

Sedan några år tillbaka arbetar hon på LH Larssons måleri.

– Mina kollegor har varit väldigt glada för min skull. Det är kul att få kalla sig ”mästarinna” och stoltsera med det, säger Emma Broberg.

Förutom henne kommer ytterligare tre gotlänningar att vara på plats i Blå hallen: Krukmakaren Maja Ahnlund samt kakelugnsmakarna Anton Gustafsson och Nils Ljung. De ska ta emot sina gesällbrev, vilket är ett steg på vägen till att bli mästare.

Gesäll- och mästarbrevsutdelningen arrangeras av föreningen Hantverkarna Stockholm.

Krukmakaren Maja Ahnlund ska ta emot sitt gesällbrev under ceremonin i Blå hallen.
Krukmakaren Maja Ahnlund ska ta emot sitt gesällbrev under ceremonin i Blå hallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!