"Nu får vår Herre göra resten"

Gotland2002-09-07 04:00
Vi smyger fram igenom skogen. Kvällssolen lyser mellan stammarna. Plötsligt lyfter en ormvråk tillsammans med två korpar. I sanden på marken avtecknar sig tydligt spår av rådjur. Här, ensligt mitt ute i Stenkumlaskogen, ligger Andreas Gahnes viltvatten.
Bakom högar av jord och sand öppnar sig en vidsträckt vattenspegel. Det är grunt, bara någon decimeter, men i torkan lockas redan djuren hit.
­ Härom kvällen lyfte flera änder när jag kom ner, berättar Andreas.
Tanken på att anlägga ett viltvatten föddes för något år sedan men det var i somras arbetet satte fart ordentligt. På bara en och en halv vecka grävdes dammen ur med hjälp av grävmaskin och hjullastare.
­ Jag satt nog hundra timmar i maskinen innan det var klart, säger Andreas.
Riktigt klart är det nu inte ännu. 3 500 kubikmeter sand och jord har grävts ur och vatten, det kom det på en gång. Området är sankt och på bottnen bubblar det som små vulkaner av självtryck. Men ska det bli några mängder måste det regn till.
­ Nu får vår Herre göra resten, skrattar Andreas.
Dessutom letar han efter utsäde till de speciella växter som änder vill ha. Blåsstarr, flaskstarr och nate vill Andreas plantera in i sjön. Men han har trots efterforskningar inte lyckats hitta någonstans att köpa växterna.
<span class=MR>Utan bössa</span>
Han arrenderar jakträtten på marken och från början var väl tanken att bygga viltvattnet för att locka änder att jaga på. Men tankarna har ändrats, syftet har mer glidit över till att kunna gynna viltstammen. Och det är spännande även utan bössa. Tankar finns på att bygga ett gömsle på pålar där man kan sitta och speja ut över dammen.
­ Visst kommer vi väl att jaga här någon gång men förhoppningarna är att locka hit vilt och kanske få något par gräsand att häcka, säger Andreas och jaktkompisen Per-Ola Eklund.
För ändamålet finns så kallade "ankborgar". Det är små korgar som man fäster på pålar nerslagna i bottnen. Här kan änderna ha sina reden.
Till hösten ska en foderautomat med säd upp som ska utfodra änder, harar och annat småvilt.
Trots att det bara är lite vatten i dammen är det redan gott om djur. När det är så torrt i markerna som det är just nu är läget tufft för viltet. Andreas hjälper dem gärna med sitt viltvatten och själv tycker han att det är ett kul sätt att få lite liv i markerna. Just nu är det lite i ropet med viltvatten igen, tror Andreas. Bara i Stenkumla finns det minst tre viltvatten.
<span class=MR>Rådjur</span>
Varje år åker Andreas Gahne och Per-Ola Eklund några gånger till Småland för att jaga älg och rådjur. Men även i Stenkumla finns det rådjur.
­ Grannen har sett rådjur flera gånger, men jag har aldrig lyckats få syn på något här, säger Andreas.
Bevisligen är det inte så ont om dem i Stenkumla. Vid viltvattnet talar spåren i sanden sitt tydliga spår.
Andreas tycker att rådjursfrågan inte är helt lätt att hantera. Personligen har han ingenting emot rådjur på Gotland men han tycker synd om de djur som redan finns på ön. Han har farhågor om att det ibland kan förekomma en okontrollerad jakt med hund på den gotländska stammen. Rådjuren är känsliga och vid kall väderlek på vintern tål de inte att bli jagade hur länge som helst. Då dör de ändå, även om de inte blir skjutna.
­ Kunde gotlänningarna lära sig att tycka om rådjuren kunde det nog fungera. Men som det är i dag vill jag inte ha hit några rådjur, säger Andreas Gahne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om