Nu finns det en köpare till Fårösunds fästning
Försäljningen av Fårösunds fästning börjar nu att närma sig ett avslut, enligt konkursförvaltaren Ulf Andersén. Efter att ha fått in flera alltför låga bud har han nu hittat enhugad spekulant som har lagt sig på en acceptabel nivå.Men Statens fastighetsverk ska också godkänna köparen. För Andersén är det viktigt med ett snabbt klartecken. Jag kan inte köra ett sånt här race till. Jag är klar, nu ligger bollen hos Fastighets- verket.
Foto: Henrik Radhe
Foto:
Buden har generellt varit för låga, men om marknaden inte är beredd att betala mer så är det inte mycket att göra. Jag har inga fler trumf på hand nu, säger han.
Han hoppas att affären nu kan få ett snabbt avslut, processen slukar både tid och pengar. Men eftersom Statens fastighetsverk också har ett ord med i spelet är det inte Andersén själv som kan avgöra det.
Jag ska precis ta kontakt med fastighetsverket men de sitter i budgetberedning. Det hänger lite i luften just nu och jag kan inte göra annat än att tjata. Bollen ligger hos dem, om de vill skriva kontrakt med en hugad spekulant.
Med tanke på risken för stöld och åverkan kan inte fästningen stå som den gör någon längre tid, förklarar han.
Det finns en problematik i affären. Det är staten som äger marken och själva fästningen medan konkursboet äger inventarierna och det som har byggts till. Frågan är då i vilken skepnad man ska sälja anläggningen.
Ulf Andersén är inställd på att forsla bort inventarierna, men förklarar att han inte kan ta bort själva betongfundamenten.
Däremot vill jag ha betalt för sådant som är inbyggt och kan tas bort.
Fastighetsverket hoppas dock kunna undvika att "plocka isär" bygget för mycket.
<span class=MR>Vill undvika "slakt"</span>
Det är inte så lyckat. Visserligen går det att slakta det och sälja pannor, larmanordningar, glaspartier och sånt på torget, men det läget hoppas vi kunna undvika, säger Jörgen Hammarstedt, fastighetschef på Statens fastighetsverk.
För honom är det viktigt att man hittar en erfaren och kompetent intressent som kan hotell- och restaurangbranschen och som har "ekonomiska muskler". Enligt Hammarstedt finns det flera intressanta spekulanter som man nu ska resonera vidare med.
Vi är intresserade av bästa möjliga verksamhet. Att bygga klart fästningen är något som vi måste göra tillsammans med den nya hyresgästen. Vi kan inte finansiera det på egen hand. Fastighetsverket kan inte lägga obegränsat med pengar på fästningen utan att veta att man får igen dem i ett hyresavtal. Vi har lagt 4 miljoner kronor och nu lägger vi in ytterligare en miljon till att isolera, täta och ansluta el för att säkra att anläggningen inte blir förstörd.
<span class=MR>Sommarplaner</span>
Till sommaren hoppas Jörgen Hammarstedt att verksamheten ska kunna komma igång som hotell- och konferensanläggning. Fastighetsverket är visserligen öppet även för andra förslag på verksamhet, men tror att det förmodligen skulle bli ännu dyrare att genomföra.
Om två veckor ska vi träffa några intressenter. Sedan dröjer det ytterligare ungefär en vecka innan ett hyresavtal kan tecknas, säger Hammarstedt.
Det är många som har fordringar på Fårösunds fästning, två av dem är prioriterade: Handelsbanken som har 100 000 kvar i fordringar och Almi företagspartner med ett krav på tre miljoner kronor.
För hantverkare, leverantörer och andra fordringsägare ser det inte så lysande ut kan man säga. Hantverkare har sällan prioriterade fordringar, säger Ulf Andersén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!