Nu finns en majoritet för längre öppettider på krogen

En möjlig ändring i policyn med differentiering och senareläggning av krogarnas i dag låsta öppethållandetider till senast kl. 02. Detta för att på så sätt minska det koncentrerade stöket på stan efter stängningsdags och alltmer vanliga, störande efterfester.
Det verkar det nu finnas en politisk majoritet för.

Gotland2006-02-10 06:00
Det framkom vid den alkoholpolitiska debatt som på torsdagskvällen hölls i IOGT-NTO:s regi i deras lokal vid Hansabio i Visby där Mats Söderberg välkomsthälsade. Inbjudna politiker ansåg ändrade öppettider som en möjlig väg till ökat lugn på stan med ett definitivt undantag: Vänsterpartisten Annamaria Bauer som hävdade:
- Det enda lugna med förlängda öppettider är om folk super sig medvetslösa.
Debatten var föranledd av det omdiskuterade beslut där en suderkrog fick tillbaka sitt indragna tillstånd och där bland annat näringspolitiska skäl nämndes som en orsak. Nu kom debatten dock inte att handla om det enskilda fallet utan mera om vad som gäller - eller bör gälla - i allmänhet. Eller socialpolitiska ambitioner kontra att folk vill ha roligt kontra näringspolitik.
Politikerna var således, med vissa undantag, eniga om att det bör vara möjligt att testa ett delvis förlängt öppethållande. Men man var också överens om att det skall gå snabbare att agera vid misskötsel så att inte en enbart sommaröppen krog drabbas av sanktioner när man redan stängt för säsongen. Utgångsläget är att det i dag finns ca 180 krogar med serveringstillstånd för alkoholdrycker på Gotland. Ca hälften i Visby och ca hälften åretruntöppna.
- Målet för alkoholpolitiken är att begränsa konsumtionen. Alkohollagen är en skyddslag, slog kommunalrådet Åke Svensson, (s), fast.
Men något maxantal serveringstillstånd på ön ville de politiska företrädarna inte ha.
- Det reglerar sig självt, vi har ingen anledning att reglera antalet. Och vi har nog nått taket nu, menade Inger Harlevi, (m), och syftade på att några branschföretag försvinner varje år. Och vi ska kanske differentiera hur länge man får ha öppet.

Öppettiderna
Eva Nypelius, (c), höll med och menade att antalet ställen reglerar sig självt efter antalet besökare Gotland får. Och även hon tog upp öppettiderna.
- Jag kan känna en fara i begränsade öppettider. Jag kan tänka mig att nattklubbarna får ha öppet till 03. I dag går alla hem vid 02, det är ett j-a liv och Österväg där man samlas är en av de farligaste platserna i Sverige. Och man efterfestar i stället och stör grannarna och även hotellen klagar över allt fler högljudda efterfester. Men finns det brister hos krogarna ska vi vara tuffa.
Annamaria Bauer förklarade att vänsterpartiet står för en restriktiv politik både vad gäller tillstånd och öppettider.
- Det handlar om överetablering när krogarna tar till snaskiga saker som flickor i burar för att locka folk. Längre öppethållande medför mer berusning. Det enda lugna med förlängda öppettider är om folk super sig medvetslösa.
Även miljöpartiet intar en restriktiv hållning i frågan och menade att det måste utredas varför det föreligger ett sådant behov av alkohol.
Folkpartiets Mats-Ola Rödén höll inte med. .
- Det blir lugnare på gatorna med längre öppettider. Men vid överträdelser ska det vara snabbhet mellan handling/verkan, överträdelser ska bestraffas, här finns ingen nåd. Ungdomarna ska hållas ifrån Visbys kontinentala dryckesmönster.
Inger Harlevi instämde:
- En överträdelse i juli ska inte beivras i oktober.
Åke Svensson höjde dock ett varningens finger.
- Alla vill ha en snabb behandling men lagstiftningen måste följas, annars överklagas det till länsrätten och vårt beslut ska hålla där så långt som möjligt. Jag vill ha hyfs på näringen via dialog men jag är kanske för snäll ibland. Öppettider kan diskuteras men försiktigt så att vi inte får tillbaka det elände vi hade för några år sedan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om