Beredskapen för att ta hand om patienter som smittats av ebola har sett olika ut runt om i landet.
Det visar en undersökning som genomförts av Socialstyrelsen som tillfrågat samtliga landets landsting och regioner om sin ebolaberedskap. Enkäten gjordes för några veckor sedan och då kunde varken infektionsklinik, intensivvårdsavdelning, akutmottagning eller någon annan avdelning på Gotland vårda en person som missstänks vara smittad av ebola. Nu är läget ett annat.
–Det är gamla siffror men nu har vi fått hem skyddsutrustning och ska precis packa kiten, säger smittskyddsläkare Sven Montelius.
Han berättar att det i dag finns totalt 100 skyddskit och att man under de närmaste två veckorna kommer utbilda hygienombud vid berörda avdelningar som akutmottagningen, infektionsavdelningen, barnavdelningen, IVA-personal och vårdcentraler. Ombuden kommer i sin tur utbilda sina kollegor.
–Ambulanspersonalen har redan genomgått en egen utbildning, de är ju privata, säger Sven Montelius som inte tycker att man ska vara oroliga för en ebolasmitta på Gotland.
–Nej, det tycker jag inte att man ska vara. Resenärer som kommer direkt hit från västra Afrika är så få så det är rätt osannolikt. Dessutom tror jag att de upptäcks på vägen men det är klart, vi måste vara beredda.
I dagarna hoppas Sven Montelius att man ska hitta en lösning på hur man snabbt transporterar blodprov från eventuella smittade.
–Vi måste få transporten godkänd eftersom proverna klassas som miljöfarligt gods men jag tror vi hittar en lösning de närmaste dagarna, säger Sven Montelius.