Dricksvatten: nu är trycket som störst

Nu är trycket på Gotlands vattenförsörjning som allra störst. Nivån i Tingstäde träsk är normal för årstiden, men ansvariga manar till sparsamhet och bevattningsförbud gäller i Visby och i åtskilliga socknar på landsbygden.

Situationen i Tingstäde träsk är bättre än på flera år, säger Susanne Bjergegaard Pettersson: "Vi är förmodligen hjälpta av att trycket under förra sommaren, genom pandemin, inte var så hårt."

Situationen i Tingstäde träsk är bättre än på flera år, säger Susanne Bjergegaard Pettersson: "Vi är förmodligen hjälpta av att trycket under förra sommaren, genom pandemin, inte var så hårt."

Foto: David Skoog

Gotland2021-07-20 08:55

Vi är inne i vecka 29 – och Gotland går in i en period då ett stort antal besökare på ön gör att trycket på vattenförbrukningen är som allra störst. De närmaste två veckorna brukar traditionellt vara den största utmaningen för regionens vatten- och avloppssystem. På stora delar av ön råder bevattningsförbud för abonnenter anslutna till Region Gotlands nät. I Visby och flera närliggande socknar började det gälla redan den 1 maj. Den 20 juni utökades förbudet till ytterligare en rad socknar och orter.

Sommaren har bjudit på många långa heta dagar och även tropiska nätter. Men sammantaget under den senaste tremånadersperioden har nederbörden ändå varit normal, påpekar Susanne Bjergegaard Pettersson, chef för Region Gotlands VA-avdelning. Grundvatten-nivåerna är inte tillfredsställande och i åarna är nivåerna låga, en del vattendrag är mer eller mindre torrlagda.

Nivån i Tingstäde träsk, den viktigaste täkten, är central för dricksvattenförsörjningen på Gotland:

– Där är situationen bättre än på flera år, säger Susanne Bjergegaard Pettersson och fortsätter:

– Vi har inte behövt se drastiska sänkningar i träsket. Vi är förmodligen hjälpta av att trycket under förra sommaren, genom pandemin, inte var så hårt. Det hjälper oss nu, säger hon.

Avsaltningsverken som Region Gotland har investerat i, dels det mindre i Herrvik, men framför allt det stora verket i Kvarnåkershamn, har också inneburit stora förändringar. Tidigare har "Visby" hjälpt till med vattenförsörjning söderut. Nu går strömmarna åt det andra hållet. Klintehamn får sitt vatten från Kvarnåkershamn och inom ett år räknar regionen med att ha nått till och med Västergarn. Ett par år senare ska även Tofta få avsaltat söderifrån – förutsatt att upphandlingsprocessen inte drar ut på tiden.

Det avsaltade havsvattnet från verket i Kvarnåkershamn blandas upp med vatten från en täkt i Stånga, närmast av smakskäl. Avsaltningen, med en metod som kallas omvänd osmos, har nackdelen att kräva mycket el. Men, som Susanne Bjergegaard Pettersson påpekar:

– Här på Gotland är inte skillnaderna så stora som i vissa andra kommuner. Vi behöver membran-rening också för en del av vårt grundvatten.

Den avsevärt lägre salthalten i Östersjön, jämfört med exempelvis Västerhavet, bidrar också till att kalkylerna för avsaltning blir rimligare här. Avsaltningsverken står idag för en sjundedel av färskvattenproduktionen på Gotland.

Men trots den bättre situationen i Tingstäde och avsaltningen – vattensituationen är skör och försiktighet med uttag gäller. Resande med färjorna och flyget informeras på monitorer, roll-ups och skyltar.  Nyligen gjorde Region Gotland, efter förebild från Kalmar län, också ett massutskick med sms till fast boende:

"Hej, vi vill påminna om att bevattningsförbud råder på stora delar av Gotland...", inleds meddelandet, där man också skriver att det trots förbudet ändå går åt mycket kranvatten:

"Om vi alla hjälps åt och sparar på vattnet kan vi kanske undvika bevattningsförbud på hela Gotland och trycksänkningar."

Susanne Bjergegaard Pettersson framhåller att också alla med enskilt vatten bör vara försiktiga med vattenförbrukningen och kontrollera nivåerna i sina brunnar.

– Vi har alla ett eget ansvar för att vattnet ska räcka, avslutar hon.

Områden med förbud

Bevattningsförbud råder för abonnenter anslutna till Region Gotlands vattenledningsnät i Väskinde, Visby, Västerhejde, Tofta, Sanda, Eskelhem, Västergarn, Burs, Fårö, Stenkyrka, Kappelshamn, Slite, Stånga, Lye, Garda, När, Alskog, Ardre (Ljugarn), Linde, Fardhem, Levide, Åminne, Lärbro, Hangvar, Ire och Lickershamn.

Förbudet innebär att man inte får fylla en pool/bassäng med kommunalt dricksvatten, inte tvätta bilen med slang och inte bevattna med slang/spridare (vattna med vattenkanna är ok).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!