"Nu går det inte längre"
Sker inget radikalt kommer flera grisbönder på Gotland att gå i konkurs. För nu säger bankerna stopp och lånar inte ut mer pengar. I stället står hoppet till handlarna.
Krismöte. LRF, grisföretagarna, banker och grisuppfödare samlades i går för att försöka hitta en lösning till den svåra ekonomiska sits grisuppfödarna hamnat i.
Foto: Rolf Jönsson
- Det har gått 23 år. Nu vet vi inte vad som kommer att hända.
Grisbönderna har bjudit in representanter från flera banker, LRF, veterinär och Arne Nyroth från Lantmännen. Och det var ingen munter samling som förklarade allvaret i den situation som nu uppstått.
- Det har egentligen varit så här illa ett bra tag nu. Förr har vi kunnat se att det blir bättre efter ett tag. Så är det inte längre. Vi förlorar ett par hundra kronor på varje gris vi säljer. Det går inte längre, säger Eva Engström.
Foderpriset upp
Det som gjort krisen mest akut nu är att foderpriset gått upp med över 60 procent. Samtidigt får inte bönderna ett öre mer betalt för fläskköttet, trots att handeln gör flera hundra kronor i vinst på varje gris de köper.
Fram till nu har bankerna på Gotland varit välvilligt inställda och ställt upp med båda lån och checkkrediter. Men nu tar det stopp.
Inte för att bankerna vill grisbönderna illa, tvärtom.
- Vi har kunnat låna ut för att hålla driften i gång och under produktionen. Men man kan inte hålla och på och låna pengar när man inte får tillbaka dem in i produktionen igen, säger Christina Olofsson, rådgivare hos Länsförsäkringar bank.
Hon berättar att hon har ett nära samarbete med flera av de gotländska grisbönderna.
- Jag är inte bara rådgivare numera, jag är psykolog också. Jag möter en enorm uppgivenhet. Och jag vet i alla fall ett par av bönderna som troligen tvingas sluta med sin verksamhet inom den närmaste tiden, säger hon.
Bönderna runt bordet nickar. Representanterna från Grisföretagarna likaså. Arne Nyroth kommer från Lantmännen. Han säger att det blivit ett illasinnat ekorrhjul.
Kostar och blir dyrt
- Det har blivit väldigt illa, med tanke på att spannmålet gått upp i pris men köttet har inte gjort det i samma omfattning. Det är inte många grisbönder på Gotland som har egen mat till sin besättning. Därför måste allt köpas in. Det kostar och blir dyrt, samtidigt som vi är glada för att spannmålsproducenterna får betalt, säger han.
Claes Nilsson är lantbruksansvarig på Swedbank. Han vill inte se problemet som akut.
- Jag tror det finns ytterligare några stenar att vända på för grisbönderna.
Hoppas på handlarna
Eva Engström hoppas, och vill tro det.
- Fast jag vet inte. Jag tycker att vi har vänt på varenda sten som finns. Det finns inte så mycket kvar under dem. Vi har trollat med knäna det sista året. Det går inte längre.
Hoppet står därför till handlarna, att de ska betala mer för fläskköttet. Då kan grisbönderna vara kvar och slakteriet i Visby är säkrat.
- Det är en ekvation som inte går ihop. De svenska handlarna betalar minst i Europa för vårt kött. Men det kostar mest i handeln. Hur kan det bli så?
Nu hoppas grisbönderna kunna föra en dialog med handeln på riksnivå. Redan i går krävde riksdagsmannen Christer Engelhardt (S) från Gotland att regeringen ska agera för de gotländska grisuppfödarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!