Nu går påssnusmaskinen i gamla bruket för högtryck
I går invigdes Gotlands snusfabrik i före detta sockerbruket i Roma. De nya lokalerna innebär att företaget kan expandera. Dagen till ära kunde den nyinköpta påssnusmaskinen beskådas och numer finns Gotlandssnus även som portion.
Han kom i kontakt med Henrik Jakobsson och hans idé om snusproduktion 2002. Flextronics hade just varslat ett stort antal anställda, däribland Henrik Jakobsson. Jörgen Mellin fastnade för idén, även om han var lite tveksam i början. Kanske var det hans egen snuskonsumtion som avgjorde.
- Tonvis av snus ska tillverkas i den här lokalen. Vi är många som är i behov av det, sa Jörgen Mellin, strax innan han klippte bandet.
Henrik Jakobsson är nöjd med den nya fabriken.
- Det här är betydligt bättre, större ytor och så är det mycket billigare här i Roma. Vi vill hellre att tillverkningen ska ligga på landet, allt behöver inte vara i Visby.
Den som ville kunde sedan gå runt i lokalen och se snustillverkningens olika steg. Den nyinköpta påssnusmaskinen kan producera 320 påsar i minuten på maxfart.
Påssnuset ökar
Hittills har Gotlandssnus producerat lössnus i tre olika smaker, men i och med den nya påssnusmaskinen öppnas en helt ny marknad. Medan användningen av lössnus ligger stilla på ungefär samma nivå, ökar användningen av påssnus drastiskt, inte minst efter att det blev rökförbud på krogen.
Maskinen kostade två miljoner kronor, men Henrik Jakobsson är övertygad om att investeringen kommer att betala sig och att företaget kommer att växa ytterligare.
- Vi har planer på att expandera. Det kommer att bli en del nyanställningar, säger han.
Företaget kommer också att ägna sig åt tillverkning för andra företags räkning, som inte besitter samma kunskap om snusproduktion.
Lokalproducerad tobak
Arbetet med att ta fram en gotlandsodlad tobak är i full gång. Efter att ha provat åtta olika tobakssorter har man på Gotlandssnus fastnat för sorten Alida. Just nu frodas 300 plantor i Garda och till nästa sommar hoppas tillverkarna ha ett snus producerat på Gotland av gotländska råvaror.
Tipset om Alida kom från en trädgårdsmästare på Skansen.
En kvinna i Åhus, som hette just Alida, tog för många år sedan fram en tobakssort anpassad till det svenska klimatet. Tobaken slutade odlas på 60-talet men Alida sparade några frön, som Tobaksmuseet i Stockholm fick tag i och som man nu, efter 38 år, lyckats gro.
Några tjusiga exemplar, med ljust rosa blommor, fanns att beskåda på invigningen. Att odla tobaksorten på Gotland har fungerat bra och
- Det har egentligen inte varit några svårigheter alls, förutom att vi saknar erfarenhet av att odla tobak, säger Henrik Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!