Valet 2022
Moderaternas "mastodonttur", som de själva kallar den, inleds på fredagsmorgonen utanför Tempo i Stenkyrka. Turen fortsätter sedan till Lärbro, Slite, Hemse, När, Burgsvik och avslutas i Klintehamn.
– Sju stopp är maximalt det som hinns med under en dag, säger Sara Wilhelmsson (M).
De senaste dagarna har politikerna fulla scheman, för att på olika sätt försöka möta så många väljare som möjligt. Det gäller inte minst de partier och personer lokalt som tampas om öns två riksdagsmandat.
– Den stora skillnaden i årets valrörelse är att vi är fler personer engagerade. Vi behöver göra allt, finnas vid valstugan på Östercentrum och runt om på ön, säger Jesper Skalberg Karlsson (M), regionråd och toppnamn till riksdagen.
På lördagen är det bland annat Hemse och Klintehamn som gäller och på valdagen står Jesper Skalberg Karlsson utanför sin egen vallokal i Solbergaskolan.
– Jag står där så länge knäna orkar, säger han.
För att samla ny energi för det som väntar efter valet kanske han tar någon dag i radioskugga, men redan på måndagen träffas Alliansen på Gotland för att diskutera framtiden.
– Jag tror att vi känner allihop att vi gjort en bättre valrörelse i år jämfört med förra. Men de allra flesta valen är jämna, säger Jesper Skalberg Karlsson.
I Arbetarrörelsens hus i Visby råder full aktivitet på fredagen. Pappåsar stämplas med Socialdemokraternas partilogga och fylls med diverse "fredagsmys"-innehåll som chips och choklad. Senare under dagen ska påsarna delas ut i Visby och i Slite.
– Det är så jämt i mätningarna så vi måste göra allt vi kan, säger Hanna Westerén (S), en av öns två riksdagsledamöter som ställer upp för omval.
Socialdemokraterna lägger mycket krut på att knacka dörr. Uppskattningsvis hinner de fram till valdagen knacka på mellan 8 000 och 10 000 gotländska dörrar under valkampanjen.
– Jag älskar att knacka dörr! Jag ringer en del också men det finns ingenting som överträffar det mänskliga mötet. Det är otroligt sällan någon är otrevlig, säger Hanna Westerén, och berättar att det folk oftast vill prata om är välfärdsfrågor.
Hur får ni energi till allt valarbete?
– Jag skulle säga att vi hämtar det från varandra. Jag hade inte orkat en bråkdel av det om vi inte hade haft så roligt tillsammans. Sedan får jag det också i möten med andra. Känslan du får när en väljare säger att denne ska ge dig och ditt parti sin enda röst är fantastisk.
Solbergaeleven Vincent Scholler grillar de lokala partiföreträdarna vid valstugorna på Östercentrum. Turen har kommit till Moderaterna och Vincent vill veta om de tänker höja eller sänka skatterna, och om "saker inte blir sämre om skatten sänks". Två bodar bort anländer precis Lars Thomsson (C) efter en pressträff.
– Nu gasar vi på alla fronter, säger han, och berättar att baksätet i bilen just nu fylls av tomma energidrycksburkar.
Lars Thomsson hoppas få fortsätta i riksdagen ytterligare en mandatperiod, och för att försöka säkra en plats syns han både digitalt och på gator och torg under hela helgen.
– Det är nervöst och spänt. Jag är alltid optimist men senaste veckan har det blivit tydligt hur jämnt det är, säger Lars Thomsson, och berättar att han inte vet någonting om måndagen förutom att han ska vila.