Nu har de stora kanonerna tystnat

Det var många som passade på att åka till Asunden utanför Slite för att titta på när kust-
artilleriet genomförde den sista skjutningen med de stora kanonerna där på torsdagen. De som kom fick en historisk tillbakablick återgiven av
Rutger Bandholtz, Slitebataljonens sista chef, de fick även
gå ned under jord och titta närmare på de tidigare så
topphemliga anläggningarna.

Gotland2002-05-03 04:00
Tidigare fick inte allmänheten komma i närheten av ön Asunden på grund av de hemliga militära anläggningarna där.
Nu efter att KA-3 lagts ned ska även de här anläggningarna tas bort och därför fick allmänheten tillträde för att se när de sista skotten föll innan KA-3 gjorde "patron ur" för sista gången på Asunden.
Det var Rutger Bandholtz som hälsade alla välkomna. Bland de som kommit fanns tre tidigare regementschefer för KA-3: Anders Hammarskjöld, Krister Arweström och den siste, Tommy Jonsson.
Bandholtz började med att berätta om vapenslaget, kustartilleriet, och dess uppgift att möta en angripande fiende längs hela den svenska kusten. Kustartilleriet grundades 1902 och skulle ha firat 100 år i år om det inte blivit nedlagt 2001 efter det senaste försvarsbeslutet. Kustartilleriet har numera övergått till amfibiekåren.
Även längs den gotländska kusten finns olika typer av KA-befästningar. Utanför Slites hamn finns Enholmens stora befästning samt anläggningen på Asunden. Deras uppgift var att sänka fientliga fartyg innan de nådde kusten.
Anläggningen på Asunden byggdes 1975-78.
På själva Asunden finns två stora pjäser och norr om Asunden ytterligare en. Det mesta av anläggningen är under mark och dess räckvidd var tre mil. Högsta eldhastighet 25 skott i minuten.
Efter den här sista skjutningen kommer anläggningen att skrotas och den ska vara helt nedmonterad 2004/05.
På torsdagen kunde besökarna gå ned i de hemliga anläggningarna. Ovan jord finns det inte mycket att se men under jord finns desto mer. Hela fem våningar. Hela Slitebataljonen bestod av 350 man då den var i bruk. Alla dessa var dock inte i berganläggningarna.
Efter rundvandringen blev det skjutning. Först med granatkastare placerade på Hammarlandet norr om Asunden. När granaterna lämnade Hammarlandet hördes en liten knall och 20 sekunder senare kunde åskådarna se hur de exploderade ute till havs med kraftiga knallar.
Efter detta var det så dags för pjäserna på Asunden att skjuta. Eldrören pekade uppåt och ute vid horisonten skymtade målen som bogserats dit av KA-3:s fartyg Hojskär.
Åskådarna såg först röken från eldrören och sekunderna därefter kom den kraftiga knallen. Det gick faktiskt att se hur kulorna försvann ut över havet innan de briserade långt ute till havs. Långt därefter kom ljudet av explosionerna utifrån havet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om