Under den här veckan kommer ägare till över 2,4 miljoner småhus i Sverige att få ett förslag till nytt taxeringsvärde eller en deklaration inför småhustaxeringen 2024 i antingen sin fysiska eller digitala brevlåda.
Skatteverket gör en allmän eller förenklad fastighetstaxering vart tredje år, och värderingen är alltid släpande. Det innebär att taxeringen för 2024 är baserad på fastighetsförsäljningar som skedde åren 2020 till 2022.
– Det här görs för att värdena förändras över tid, och det är viktigt av flera anledningar att taxeringsvärdena stämmer överens med verkligheten. Taxeringsvärdet ligger bland annat till grund för beskattningen av fastigheten, och det är även det som försäkringsbolagen använder och som bankerna använder när någon vill belåna sin fastighet, säger Victoria Andersson Håkanson, sektionschef på Skatteverket.
Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av det sannolika marknadsvärdet i det värdeområde där fastigheten ligger. I landet finns omkring 9 400 värdeområden, varav 119 ligger på Gotland.
När den nya taxeringsuppdateringen nu görs så beräknas värdet öka med i genomsnitt 31 procent i landet. På Gotland är den beräknade ökningen hela 38 procent, vilket är näst högst i hela Sverige.
– Även förra gången låg Gotland över rikssnittet. Det är ju försäljningar av fastigheter som ligger till grund för taxeringsvärdet, och där ligger väl Gotland generellt lite högre än riket när det kommer till bostadspriserna och hur mycket de ökade under de aktuella åren. Det leder i sin tur till ganska kraftiga ökningar av taxeringsvärdet.
Taxeringsvärdet påverkar som sagt storleken på den kommunala fastighetsavgiften, som till stor del ersatt fastighetsskatten. På Gotland är det dock få som kommer att få högre fastighetsavgift i samband med att man får ett nytt taxeringsvärde. Det finns nämligen en brytpunkt på 1 238 000 kronor, och har man ett högre taxeringsvärde än så betalar man redan den högsta fastighetsavgiften.
– Jag gjorde en liten koll på Gotland, och redan innan den här nya taxeringen görs så ligger 72 procent av småhusägarna över brytpunkten och betalar därför takbeloppet. Övriga 28 procent kommer alltså att få högre skatt eller avgift, och efter taxeringen kommer runt 12 procent att ligga kvar under brytpunkten, säger Victoria Andersson Håkanson.
När ett taxeringsvärde fastställs så vägs varje enskild fakta om fastigheten in. Det innefattar bland annat tomtstorlek, storlek på själva huset, standard, byggår, avstånd till vattendrag samt tillgång till vatten och avlopp. Nytt för i år är att även närhet till vindkraftverk i vissa fall kan ge rätt till justering av taxeringsvärdet.
– Det blir vanligare och vanligare med vindkraftverk, och bor man i närheten av ett sådant kan det under vissa förutsättningar påverka värdet på fastigheten, säger Victoria Andersson Håkanson, och fortsätter:
– För att det ska bli aktuellt så måste det aktuella småhuset bland annat ligga max 1 000 meter från vindkraftverket, och själva vindkraftverket måste vara minst 100 meter högt. Man måste också ha fri sikt till vindkraftverket.
Victoria Andersson Håkanson säger dock att i vissa värdeområden har Skatteverket redan tagit hänsyn till att det finns vindkraftverk i närheten.
I juni nästa år skickas det slutgiltiga beslutet om 2024 års taxering ut.